Heeft jouw naaimachine ook zoveel verschillende soorten steken? En vraag je je misschien af of je deze ook daadwerkelijk allemaal zult gebruiken? En wanneer je het beste welke steek kunt kiezen? In deze blog vertel ik je hier meer over.
Zoals je op onderstaande foto kunt zien heeft mijn naaimachine aardig wat verschillende steken. Van rechte steken, tot zigzagsteken en van stretchsteken tot verschillende decoratieve steken. Nu vraag je je misschien af of je deze steken ook echt allemaal nodig hebt. En het antwoord is eigenlijk vrij simpel … Nee, de meeste steken gebruik ik zelf eigenlijk bijna nooit op mijn naaimachine. Hieronder laat ik je zien welke steken ik zelf het meest gebruik en waarvoor je deze kunt gebruiken.
Zelf een flanellen jas maken
Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!
Nu voor maar €47
De gewone normale rechte steek
Deze steek zal je naar mijn mening het vaakst gebruiken. Het is de meest bekende, recht-toe-recht-aan steek die voor de meeste (niet rekbare) stoffen het fijnste is om te gebruiken. Je gebruikt deze steek voor het in elkaar zetten van je kledingstuk en bijvoorbeeld het maken van een zoom. De steeklengte (de lengte van de streepjes) kun je eventueel nog wat aanpassen, zodat deze goed bij je stof past. Zelf gebruik ik meestal steeklengte 2.4 voor de gewone normale naden en steeklengte 2.8 voor het stikken van de zoom en het doorstikken van bepaalde onderdelen.
Tip! Voor het inzetten van een rits vind ik het zelf altijd fijn om de steeklengte op de grootste optie te zetten. Op deze manier kun je deze naad even op elkaar stikken en hier de rits achter leggen, zodat deze netjes in het midden ligt. Wanneer je de rits hebt vast gestikt kun je dit stukje met de grotere steeklengte eenvoudig lostornen. In deze blog vind je hiervoor een handige tutorial.
Bij veel naaimachines zal je zien dat er misschien nog wel meer opties zijn van deze rechte steek, zoals je ook op de foto hierboven kunt zien. Steek nummer 1 zal precies in het midden van je naaivoetje worden gemaakt. Terwijl steek nummer 2 meer naar de zijkant zal zijn. Hierbij kun je eigenlijk gewoon voor de optie kiezen die jij het fijnste vindt om te gebruiken. Zelf vind ik het het fijnst als de steek in het midden van het naaivoetje wordt gemaakt. Op deze manier kan ik namelijk eenvoudig de lijntjes op het naaiplaatje aanhouden voor de juiste naadtoeslag. Wanneer ik de stof nu langs het lijntje met 1,5 cm, dan wordt het stiksel ook op 1,5 cm vanaf de zijkant gemaakt.
De zigzagsteek
Waar je de normale rechte steek gebruikt voor het in elkaar zetten van het kledingstuk, wordt de zigzagsteek met name gebruikt voor het afwerken van de naadtoeslag. Wanneer je de naadtoeslag niet af zou werken, dan zal je al snel zien dat de stof kan gaan rafelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Veel mensen kiezen ervoor om de naadtoeslag af te werken met een lockmachine. Dit is een machine die zal zorgen voor een professionele uitstraling en een erg nette afwerking. Maar mocht je deze lockmachine niet hebben, dan is de zigzagsteek ook een goede optie.
De zigzagsteek is een hoekige steek, waarbij je ook weer kunt variëren met de steeklengte én de steekbreedte. Wil je bijvoorbeeld dat jou steek wat langer wordt of moeten de steken juist dichter bij elkaar worden geplaatst? Dan kun je dit eenvoudig zelf aanpassen. Mocht je willen weten hoe je dit kunt doen, klik dan hier.
De stretchsteek
Stoffen die niet rekbaar zijn kun je gewoon naaien met de rechte steek. Voor stretchstoffen is dit wel een beetje anders. Wanneer je deze stoffen namelijk met deze steek zal stikken, dan zal je er al snel achter komen dat deze naden in eens niet meer rekbaar zijn, terwijl de rest van je kledingstuk dit wel is. Het kan dan ook gebeuren dat deze gestikte naden kunnen knappen tijdens het dragen. Om dit te voorkomen wordt er voor stretch stoffen dan ook vaak gekozen voor de stretchsteek. Deze steek wordt op een speciale manier gemaakt waardoor de gestikte naad nog wel mee zal rekken tijdens het dragen van het kledingstuk.
De knoopsgat-optie
Tegenwoordig hebben veel naaimachine ook de optie om volledig automatisch knoopsgaten te maken. Hier heb je wel een speciaal naaimachinevoetje voor nodig. Deze wordt meestal meegeleverd wanneer je je naaimachine koopt. Eventueel kun je deze ook los kopen. Let hier dan wel goed op of dit voetje ook geschikt is voor jouw merk naaimachine.
Wanneer je deze optie selecteert zal de naaimachine uit zichtzelf het knoopsgaten maken op de juiste lengte. Het enige wat je hierna nog hoeft te doen is de ruimte tussen het knoopsgat open te snijden met een tornmesje en hierna de knopen op je kledingstuk te zetten. Super makkelijk dus!