Selecteer een pagina

Welke stof kun je het beste gebruiken voor het maken van een T-shirt?

Welke stof kun je het beste gebruiken voor het maken van een T-shirt?

Het voordeel van het maken van je eigen kleding is natuurlijk dat je echt van alles zelf kunt maken, zo ook toffe T-shirts. Dit kunnen basic shirts zijn of juist shirts met een toffe print. Maar misschien vraag je je nog wel af welke stof je het beste kunt gebruiken voor het maken van een T-shirt. In deze blog lees je hier meer over. 😊

De belangrijkste eigenschap van een T-shirt is voor mij persoonlijk dat deze ook lekker moet zitten. Je ziet dan ook vaak dat shirts worden gemaakt van stoffen met een beetje stretch. Op deze manier kun je makkelijker bewegen en zal het shirt minder snel knellen.

Zeker voor T-shirts die wat meer aansluiten heb je deze stretch wel nodig. Mocht je liever echt een oversized shirt willen maken, dan kun je eventueel ook wel voor een stof zonder stretch kiezen. Het enige punt waar je dan wel op moet letten is dat het shirt wel over je hoofd moet kunnen. Je zou dan ook een sluiting met knoopjes kunnen toevoegen, om dit eenvoudig op te lossen. Maar over het algemeen zijn rekbare stoffen hier net iets meer voor geschikt.

Tricot, dé stof om een T-shirt van te maken

Wanneer je van plan bent om zelf een T-shirt op de naaimachine te gaan maken, dan is tricot één van de fijnste stoffen om hiervoor te gebruiken.

Tricot kan gemaakt worden van verschillende materialen. Eigenlijk betekent tricot de manier waarop de stof wordt gemaakt. Tricot stoffen zijn eigenlijk gewoon gebreide stoffen. Het voordeel van gebreide stoffen is vooral dat de stoffen hierdoor wat meer rek krijgen. Dit zorgt ervoor dat de stoffen erg fijn dragen en ideaal zijn om T-shirts van te maken.

In de meeste gevallen zal je een tricot van katoen tegenkomen. Vaak zie je dat er aan deze stof ook nog een percentage elastan of lycra wordt toegevoegd. Dit wordt bewust gedaan om ervoor te zorgen dat de stof goed rekbaar blijft en niet snel zal gaan lubberen na een aantal keer dragen.

Naast de (bijna) volledige katoenen tricot versies zie je tegenwoordig ook steeds meer stoffen waar een percentage bamboe aan toe wordt gevoegd. Ook deze stoffen voelen fijn aan en zijn ideaal om zelf toffe shirts van te maken. Het voordeel van bamboe is dat deze stoffen ook zacht aanvoelen.

Tricot kan ook gemaakt worden van andere materialen, zoals bijvoorbeeld polyester of viscose. In tegenstelling tot katoen en bamboe zijn dit geen natuurlijke materialen, maar juist synthetisch. Persoonlijk vind ik het fijner om voor katoen te kiezen, ook omdat deze stof wat minder snel zal gaan “zweten”. Maar dit is natuurlijk volledig aan jou.

In deze blog vind je 10 tips voor het werken met stretch stoffen.

Tricot in verschillende diktes

Naast de verschillende materialen (katoen, bamboe, viscose enz.) bestaan er ook verschillende tricot stoffen in verschillende diktes. Van heel “flubberig” (en soms wat lastiger om te verwerken), tot juist mooie stevig. Hierbij kun je eigenlijk gewoon kiezen wat jij fijn vind. Zelf vind ik het fijner als de stoffen wat dikker zijn, omdat ik dit gewoon wat makkelijker vind op de naaimachine en ik heb het idee dat deze stoffen ook wat langer mooi kunnen blijven. Maar dit hoeft niet persé.

Naast de “standaard” tricot zou je ook voor French Terry kunnen kiezen. French Terry zit eigenlijk tussen de “normale” tricots en joggingstof in qua dikte. Het is gewoon net wat dikker dan de stoffen die je normaal worden aangeraden voor shirts, en net wat dunner dan de stoffen die je bijvoorbeeld voor een sweater zou maken. Voor de zomer is deze stof misschien iets te warm voor een shirt, maar voor de winter is dit misschien wel een aanrader.

Geweven stoffen

Naast de gebreide stoffen kan je ook voor een geweven stof kiezen om een T-shirt van te maken. Hoewel deze stoffen niet zijn gebreid, kunnen deze soms toch rekbaar zijn. Er wordt dan vaak een percentage elastan aan de stof toegevoegd.

Vaak moet je deze stoffen gewoon even in het echt voelen. Zo voel je snel genoeg of er genoeg stretch inzit om met die stof een T-shirt te kunnen maken.

Effen stoffen & stoffen met een print

Persoonlijk vind ik de effen shirts (eventueel met een klein detail) het leukste, maar je kun natuurlijk ook prima kiezen voor stoffen met een print. Of je kunt er ook voor kiezen om voor één shirt meerdere stoffen te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld de mouwen van een andere kleur of print maken. Stoffen met gestreepte print zijn ook altijd leuk om te gebruiken. Op deze manier geef je jouw zelfgemaakte T-shirt net dat beetje extra, zonder dat het je meer tijd en werk kost.

T-shirt worden vaak afgewerkt met een boord. Deze kun je van dezelfde stof maken, maar je kunt hier eventueel ook elastisch biasband voor gebruiken. Met dit band wordt het afwerken van de stof nog een stukje makkelijker én zorg je ervoor dat deze naden ook goed rekbaar blijven.

Wanneer je hebt gekozen voor een effen stof kun je dit biasband ook in een contrasterende kleur gebruiken. Neem bijvoorbeeld een zwart shirt, hier kun je dan eventueel wit band voor gebruiken. Zo geef je jouw zelfgemaakte shirt wat retro details.

Tip! Een effen shirt kun je ook helemaal afmaken door bovenin een heel klein stukje te borduren. Dit kan een klein tekentje / symbool zijn, maar ook een leuke (persoonlijke) quote. Zo maak je jouw T-shirt nog net wat meer eigen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!