Selecteer een pagina

Wildhaken- en breien, wat is dit precies?

Persoon die aan het haken is, wat is wildhaken

Nee ik heb het hier niet over op een ruige manier bezig zijn met draad en een haaknaald. Deze term kwam ik ongeveer 10 jaar geleden in het Hoe-overleef-ik-tijdschrift. Een tijdschrift voor jonge meiden gebaseerd op de boekenreeks van Francine Oomen. In dit tijdschrift stonden ook regelmatig toffe DIY’s en zo las ik dus ook over het wildhaken- en breien. Het doel van wildhaken? De wereld een stukje vrolijker maken. In deze blog vertel ik je heel graag over deze toffe projecten.

Hoe tof is het als we de wereld samen wat kleurijker kunnen maken? De meeste steden zijn vrij grauw en grijs en daardoor niet echt uitnodigend. Dit kan anders. En dit kan natuurlijk heel makkelijk met wat garen en een haaknaald of een paar breipennen. Bij wildhaken, in het Engels ook wel yarn bombing, guerilla knitting of yarn storming genoemd, vind je vrolijke kleurrijke haaksels en breisels op straat. Bijvoorbeeld om lantaarnpalen, bankjes, paaltjes, vuilnisbakken en hekken vrolijk te versieren. Dit kunnen gehaakte of gebreide “jasjes” zijn maar ook gehaakte bloemen of vuilnisbakken versiert met ogen enz. Het ultieme doel? Een glimlach op het gezicht van een voorbijganger

Dit kunnen grote projecten zijn, maar het hoeft ook zeker niet moeilijk te zijn. Ook kleinere items kunnen al voor een groot verschil zorgen. Zo ben ik zelf een paar jaar terug bijvoorbeeld begonnen met het haken van kleine hartjes. Die ik dan vervolgens op verschillende plaatsen achter kon laten. Bij veel projecten is het de kunst om het zo kleurrijk mogelijk te maken. Ideaal dus om je restjes garen op te maken. kies bijvoorbeeld voor een tof streeppatroon of haak meerdere granny squares die je naderhand allemaal aan elkaar naait.

We zijn natuurlijk allemaal bekend met de streetart vormen zoals graffiti. De meningen zijn hierover verdeeld, waar de een het helemaal niks vind, vind de ander het pure kunst en een echte toevoeging. Ten opzichte van graffiti heeft wildhaken en wildbreien natuurlijk één heel groot voordeel, je beschadigt het item dat je gaat “versieren” niet. En mocht het echt helemaal niet in de smaak vallen dan is het ook weer makkelijk weg te halen.

Waarschijnlijk is het rond 2005 ontstaan in Houston. Magda Sayeg vond haar omgeving erg saai en grauw en besloot daarom om haar deurklink te versieren in een vrolijk gehaakt jasje. Ze was verbaasd dat hier al zoveel leuke reacties op kwamen. En dus besloot ze om hierna het stop-bord in haar omgeving ook in een nieuw stop-jasje te stoppen. Mensen stopten niet alleen voor het bord maar begonnen ook enthousiast te stoppen om foto’s te maken van dit toffe project. En dat smaakte natuurlijk naar meer. Hierna heeft ze nog veel meer toffe yarn bombing projecten gedaan, kleinere maar ook een aantal grote projecten. Zo heeft ze bijvoorbeeld ook een hele bus omhaakt.

In 2010 werden deze projecten steeds bekender en was het niet alleen meer in Amerika, maar ook in Europa en op andere plekken te zien. In 2011 was er zelfs en grote wildbrei- en haak project in Artis te vinden. Meer dan 200 fanatieke creatievelingen hadden vrolijke jasjes gemaakt voor beelden, de entree, bankjes, bomen enz.

Wist je dat er zelfs een speciale yarn-bombing-day is. 11 juni staat in de agenda gepland als de dag van het wildhaken en breien. Rond 2011 werd de eerste wildhaak- en breidag georganiseerd in Canada. Het doel van deze bijzondere dag? Haaksters inspireren om speciaal op deze dag de wereld nog mooier te maken met creatieve yarn bombing projecten.

Kortom als je het mij vraagt dan is het wildhaken een ideale, mooie, liefdevolle toevoeging, waarbij je vrij eenvoudig wat liefde kan verspreiden in jouw buurt. Wil je zelf ook graag aan de slag? In deze blog geef ik je 10 tips zodat jij snel met je garen en haaknaald aan de slag kunt.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!