Selecteer een pagina

Wonderclips gebruiken in plaats van spelden, wat zijn dit precies?

Wonderclips gebruiken in plaats van spelden, wat zijn die precies?

Bij sommige stoffen is het soms slim om de stof niet te spelden. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen als (nep)leer, tafelzeil en andere stoffen waar de kleine gaatjes van de spelden zichtbaar kunnen blijven. Maar ja hoe kun je dan voorkomen dat deze patroondelen tijdens het in elkaar stikken netjes op elkaar blijven liggen? In deze blog vertel ik je meer over de wonderclips, wat zijn dit precies en hoe kun je deze gebruiken?

Persoonlijk vind ik het zelf altijd fijner om stof te spelden, maar zoals je hierboven al kon lezen is dit bij sommige stoffen gewoon wat minder handig. Je zou er dan wel eventueel voor kunnen kiezen om de spelden in de naadtoeslag te steken, zodat de kleine gaatjes straks niet meer zichtbaar zijn aan de goede kant van je kledingstuk. Toch is er ook nog een andere handige oplossing: de wonderclips.

Wat zijn dit precies?

Eigenlijk zit dit kleine knijpertjes. Wanneer je de twee lagen stof op elkaar hebt gelegd, dan kun je dit eenvoudig “vastspelden” door hier zo’n wonderclip op te zetten. Op deze manier blijven de lagen stof goed op elkaar liggen en kun je vervolgens eenvoudig de naad stikken op de naaimachine.

Naaiclips om twee lagen stof op elkaar te houden

De clips zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en ook van verschillende merken. Ik heb zelf de wonderclips van het merk Clover. Ik heb ze nog niet echt veel gebruikt, maar deze voelen wel mooi stevig aan. Het is natuurlijk met name belangrijk dat ze goed “klemmen” zodat ze goed grip hebben op de stof. Het voordeel van deze klemmetjes is ook dat de onderkant plat is, hierdoor blijft je stof na het vastklemmen ook plat liggen, wat een stuk fijner werkt.

Hoe kun je de wonderclips gebruiken?

Je kunt er zelf voor kiezen hoeveel clips je wilt gebruiken bij het “spelden” van de naad. Merk je bijvoorbeeld dat de stof wat makkelijker verschuift, of loopt de naad een beetje rond? Dan plaats je eenvoudig wat meer klemmetjes op je stof.

Heb je juist een rechte naad, die vrij stabiel blijft liggen, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een paar wonderclips aan het begin en eind te gebruiken en eventueel nog een paar in het midden. Dit is net aan, wat jij fijn vind.

Nu kun je de naaiclips natuurlijk gebruiken om twee lagen stof op elkaar vast te spelden, maar ze zijn ook prima te gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van een zoom. Dit werkt eigenlijk op precies dezelfde manier als wanneer je deze zou spelden.

Tip! Wanneer je de naaiclips opendoet zal je hier drie kleine streepjes zien. Deze streepjes kun je aanhouden voor het bepalen van de juiste naadtoeslag. Het eerste staat voor 0,5 cm, het tweede streepje voor 0,7 cm en het laatste streepje voor 1 cm. Wanneer je bijvoorbeeld een naadtoeslag van 1 cm hebt aangeknipt dan je de stof eenvoudig tegen dit lijntje aanleggen. Zo weet je tijdens het stikken dat je het stiksel precies op de juiste afstand van de zijkant maakt. Er bestaan ook grotere wonderclips, hier staan vaak ook meerdere lijntjes in voor eventueel ook bredere naadtoeslagen.

Naadtoeslag lijntjes op de wonderclip

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!