Selecteer een pagina

Zelf een broek maken, welke stof kun je het beste gebruiken?

Zelf een broek maken, welke stof kun je het beste gebruiken?

Misschien zal het je verbazen maar zelf een broek maken op de naaimachine is zoveel makkelijker dan je nu denkt, zeker wanneer je dit stap voor stap zal doen. Eén van de eerste stappen is natuurlijk het kiezen van een patroon en de stof. In deze blog vertel ik je meer over de verschillende stoffen die je hiervoor zou kunnen gebruiken.

Wat is het model van de broek?

Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag om mee te beginnen. Er zijn natuurlijk super veel verschillende naaipatronen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wijde boho broeken, spijkerbroeken, nette bandplooibroeken of korte luchtige shorts voor in de zomer.

En al deze verschillende broeken zullen totaal anders tonen wanneer je deze maakt van dezelfde stof. Zo vraagt een luxe chique pantalon die je in de winter en herfst zal dragen bijvoorbeeld om een mooie stevige (misschien wel wollen) stof. Terwijl die luchtige boho broek met wijde pijpen in deze stugge stof juist volledig de plank zal  mis slaan.

Ik zou je dan ook willen aanraden om goed naar het model van de broek te kijken, wanneer je zelf een broek gaat maken op de naaimachine. Is het model wat wijder? Kies dan liever voor een wat dunnere, soepel vallende stof. Op deze manier voorkom je namelijk dat de broek heel groot en wijd zal ogen, omdat de stof stug zal blijven staan tijdens het dragen. Is het juist een recht model? Dan kun je voor een wat stevigere stof kiezen.

Daarnaast is er ook verschil tussen een broek die je in de zomer en een broek die je in de winter wilt gaan dragen. Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar is toch wel handig om in gedachten te houden 😉.
Voor de zomer kun je kiezen voor luchtige stoffen, of bijvoorbeeld katoen of linnen.
Terwijl je in de winter juist een fijne, warme, misschien wel zachte stof zal kiezen.

Stoffen met en zonder stretch

Het naaipatroon van de broek kan je ook veel vertellen of je beter voor een stof met of zonder stretch kunt kiezen. Persoonlijk vind ik het zelf fijner als de stof een klein percentage (zo’n 2%) elastan bevat. De stof is dan niet super rekbaar, maar draagt wel net iets fijner. Wanneer de broek sluit met een rits en vrij strak aansluit is dit dus wel een echte aanrader.

Ik zou in dit geval niet kiezen voor een echte tricot stof met veel stretch. Je hebt namelijk dan het risico dat je jouw broek straks echt een beetje als een legging zal ogen en dat je echt alle rondingen, hobbels en plooitjes in de stof zal zien.

Heb je een patroon waarbij je een tailleband met elastiek gaat maken, dan is de stretch niet echt nodig. Het patroon valt dan al iets wijder. En door het elastiek in de tailleband zal de broek aan de bovenkant al beter vallen. Mocht het zo zijn dat je daarentegen een toffe stof bent tegengekomen waar toevallig stretch inzit. Dan zou je deze stof wel kunnen gebruiken, dit is geen probleem voor het patroon.

Wil je meer lezen over het werken met stretchstoffen? Lees dan vooral ook deze blog:
“10 tips voor het naaien van stretch stoffen“

De kleur en de print van jouw zelfgemaakte broek

Naast het materiaal van de stof heb je daarnaast ook nog keuze uit de kleur en een eventuele print. Hier kun je uiteraard volledig kiezen wat jij tof vind. Misschien is het wel handig om in gedachten te houden dat lichte kleuren en printjes de aandacht trekken. Dit is ideaal wanneer je de aandacht juist op jouw benen en jouw zelfgemaakte broek wilt vestigen. Wil je dit juist niet? Kies dan bij voorkeur voor een mooie, wat donkerdere stof.

Kies daarnaast ook voor een kleur die goed bij jou past en die je makkelijk kunt combineren. Dit klinkt misschien voor de hand liggend. Maar je wilt jouw broek straks natuurlijk ook veel gaan dragen. Het is dan wel fijn als je je ook echt goed voelt in jouw zelfgemaakte broek.

Zelf een broek maken op de naaimachine, het is makkelijker dan je denkt

Kortom eigenlijk zijn de mogelijkheden qua stoffen eindeloos wanneer je jouw eigen broek gaat maken op de naaimachine. En misschien is dit ook wel het ideale excuus om er meteen maar meerdere te maken in plaats van eentje 😉.

Wanneer dit jouw eerste zelfgemaakte broek wordt, dan lijkt dit misschien nog een beetje ingewikkeld. Maar weet echt dat dit niet zo hoeft te zijn. Wanneer je stap voor stap aan de slag gaat dan is dit juist super leuk om te doen en zal je ook lekker snel resultaat hebben.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop