Selecteer een pagina

Zelf een broek maken, welke stof kun je het beste gebruiken?

Zelf een broek maken, welke stof kun je het beste gebruiken?

Misschien zal het je verbazen maar zelf een broek maken op de naaimachine is zoveel makkelijker dan je nu denkt, zeker wanneer je dit stap voor stap zal doen. Eén van de eerste stappen is natuurlijk het kiezen van een patroon en de stof. In deze blog vertel ik je meer over de verschillende stoffen die je hiervoor zou kunnen gebruiken.

Wat is het model van de broek?

Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag om mee te beginnen. Er zijn natuurlijk super veel verschillende naaipatronen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wijde boho broeken, spijkerbroeken, nette bandplooibroeken of korte luchtige shorts voor in de zomer.

En al deze verschillende broeken zullen totaal anders tonen wanneer je deze maakt van dezelfde stof. Zo vraagt een luxe chique pantalon die je in de winter en herfst zal dragen bijvoorbeeld om een mooie stevige (misschien wel wollen) stof. Terwijl die luchtige boho broek met wijde pijpen in deze stugge stof juist volledig de plank zal  mis slaan.

Ik zou je dan ook willen aanraden om goed naar het model van de broek te kijken, wanneer je zelf een broek gaat maken op de naaimachine. Is het model wat wijder? Kies dan liever voor een wat dunnere, soepel vallende stof. Op deze manier voorkom je namelijk dat de broek heel groot en wijd zal ogen, omdat de stof stug zal blijven staan tijdens het dragen. Is het juist een recht model? Dan kun je voor een wat stevigere stof kiezen.

Daarnaast is er ook verschil tussen een broek die je in de zomer en een broek die je in de winter wilt gaan dragen. Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar is toch wel handig om in gedachten te houden 😉.
Voor de zomer kun je kiezen voor luchtige stoffen, of bijvoorbeeld katoen of linnen.
Terwijl je in de winter juist een fijne, warme, misschien wel zachte stof zal kiezen.

Stoffen met en zonder stretch

Het naaipatroon van de broek kan je ook veel vertellen of je beter voor een stof met of zonder stretch kunt kiezen. Persoonlijk vind ik het zelf fijner als de stof een klein percentage (zo’n 2%) elastan bevat. De stof is dan niet super rekbaar, maar draagt wel net iets fijner. Wanneer de broek sluit met een rits en vrij strak aansluit is dit dus wel een echte aanrader.

Ik zou in dit geval niet kiezen voor een echte tricot stof met veel stretch. Je hebt namelijk dan het risico dat je jouw broek straks echt een beetje als een legging zal ogen en dat je echt alle rondingen, hobbels en plooitjes in de stof zal zien.

Heb je een patroon waarbij je een tailleband met elastiek gaat maken, dan is de stretch niet echt nodig. Het patroon valt dan al iets wijder. En door het elastiek in de tailleband zal de broek aan de bovenkant al breder vallen. Mocht het zo zijn dat je daarentegen een toffe stof bent tegengekomen waar toevallig stretch inzit. Dan zou je deze stof wel kunnen gebruiken, dit is geen probleem voor het patroon.

Wil je meer lezen over het werken met stretchstoffen? Lees dan vooral ook deze blog:
“10 tips voor het naaien van stretch stoffen“

De kleur en de print van jouw zelfgemaakte broek

Naast het materiaal van de stof heb je daarnaast ook nog keuze uit de kleur en een eventuele print. Hier kun je uiteraard volledig kiezen wat jij tof vind. Misschien is het wel handig om in gedachten te houden dat lichte kleuren en printjes de aandacht trekken. Dit is ideaal wanneer je de aandacht juist op jouw benen en jouw zelfgemaakte broek wilt vestigen. Wil je dit juist niet? Kies dan bij voorkeur voor een mooie, wat donkerdere stof.

Kies daarnaast ook voor een kleur die goed bij jou past en die je makkelijk kunt combineren. Dit klinkt misschien voor de hand liggend. Maar je wilt jouw broek straks natuurlijk ook veel gaan dragen. Het is dan wel fijn als je je ook echt goed voelt in jouw zelfgemaakte broek.

Stoffen die je kunt gebruiken voor het maken van je eigen broek

Spijkerstof

Dit is by far één van mij favoriete stoffen om zelf een broek van te maken. het grootste voordeel van denim vind ik dat deze stof eigenlijk altijd goed is, en onwijs makkelijk te combineren is. Met een grof gebreide trui (die je natuurlijk ook prima zelf kunt maken 😉) creëer je bijvoorbeeld al meteen een toffe casual outfit. Maar ook een combinatie met een spijkerjasje of spijkerblouse kan juist weer heel tof zijn.

Er zijn spijkerstoffen in verschillende diktes en met verschillende eigenschappen. Zelf vind ik fijn als de stof niet te stevig is en nog wel fijn draagt. Daarnaast kan een klein percentage elastan, zoals je hierboven ook al kon lezen, voor net wat meer draagcomfort zorgen.

Linnen

Linnen is een stof die ik echt bij de zomer vind passen en waar je dus ook echt een toffe broek van kunt maken op de naaimachine. Ik denk hierbij zelf echt aan de wat wijdere, hippie- achtige broeken die je bijvoorbeeld kunt combineren met een crop top of wikkelblouse. Wanneer je de outfit afmaakt met sandalen heb je echt een toffe zomerse outfit.

Linnen is een stof die fijn draagt bij wat warmer weer. Met name de natuurlijke tinten zoals beige bruin en groen vind ik zelf erg mooi, maar je kunt deze stof tegenwoordig in veel verschillende kleuren kopen. Laatst kwam ik ook een linnen stof tegen waar, net als bij de spijkerstof, ook weer een heel klein beetje elastan aan was toegevoegd.

Corduroy

Waar linnen echt past bij de lente en de zomer, past corduroy (ribstof) weer helemaal bij de herfst en de winter, zeker wanneer je kiest voor mooi diepe, donkere herfsttinten, zoals bijvoorbeeld okergeel en bruin.

Er zijn stoffen met wat bredere ribbels, en stoffen waarbij de ribbels juist weer wat smaller zijn. Als de ribbels wat smaller zijn, zal de stof over het algemeen ook wat soepeler aanvoelen. Je kunt hierbij even kijken wat jij zelf fijn vindt om te dragen.

Katoen

De term katoen is eigenlijk vrij algemeen, wat er zijn vrij veel verschillende stoffen die gemaakt zijn van katoen. Zo wordt corduroy of spijkerstof bijvoorbeeld ook vaak gemaakt van katoen. Maar in dit geval bedoel ik eigenlijk meer de overige, wat dunnere stoffen.

Veel katoenen stoffen hebben bijvoorbeeld een toffe print waarmee je hele toffe broeken kunt maken voor in de lente of de zomer, zeker wanneer je deze combineert met een mooie effen top of blouse. Als de stof wat dunner is, is het wel handig om van te voren even te checken of deze niet doorschijnt, want dit draagt natuurlijk wat minder fijn.

In plaats van katoen, zou je eventueel ook nog naar viscose stoffen kunnen kijken. Vaak zie je ook dat er een combinatie van verschillende materialen wordt gemaakt, zoals bijvoorbeeld 50% katoen en 50% viscose. Op deze manier combineer je eigenlijk de beste eigenschappen van het katoen met de goede eigenschappen van viscose.

Tip! Het is ook leuk om bij je broek meteen een bijpassende top te maken van dezelfde stof, op deze manier krijg je ook een heel tof pak.

Zelf een broek maken op de naaimachine, het is makkelijker dan je denkt

Kortom eigenlijk zijn de mogelijkheden qua stoffen eindeloos wanneer je jouw eigen broek gaat maken op de naaimachine. En misschien is dit ook wel het ideale excuus om er meteen maar meerdere te maken in plaats van eentje 😉.

Wanneer dit jouw eerste zelfgemaakte broek wordt, dan lijkt dit misschien nog een beetje ingewikkeld. Maar weet echt dat dit niet zo hoeft te zijn. Wanneer je stap voor stap aan de slag gaat dan is dit juist super leuk om te doen en zal je ook lekker snel resultaat hebben.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!