Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Zelf een corduroy broek maken op de naaimachine, waar moet je op letten?

Zelf een corduroy broek maken op de naaimachine, waar moet je op letten?

Zelf ben ik groot fan van denim én van corduroy. En dus konden een paar curdoroy broeken natuurlijk niet in mijn kledingkast ontbreken. Zeker in deze periode zijn dit natuurlijk super toffe items waarmee je binnen no time een toffe outfit kunt creëren. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zelf een corduroy broek op de naaimachine gaat maken? Je leest het in deze blog.

De stof

Je zal misschien al hebben gezien dat er vrij veel verschillende soorten corduroy (ribstof) zijn. Zo zijn er stoffen met hele smalle ribbels. Deze versie wordt bijvoorbeeld ook wel babyrib genoemd. Maar je hebt ook stoffen waarbij de ribbels juist weer veel breder zullen zijn. Wanneer je een broek voor jezelf gaat maken, dan kan deze bredere rib ook erg tof zijn. Voor kinderkleding kan dit soms juist wel weer iets te grof zijn, en is de smallere versie vaak juist weer wat mooier.

Veel corduroy stoffen zullen gemaakt zijn van katoen. Maar er bestaan ook zeker versies die weer gemaakt zijn van polyester. Je ziet ook steeds vaker dat er bijvoorbeeld een klein percentage elastan aan de stof wordt toegevoegd. Zeker wanneer je zelf een corduroy broek gaat maken, vind ik dit wel een echt aanrader. Met een klein percentage stretch vind ik zelf de stof net wat fijner dragen. Het zorgt ervoor dat de stof niet heel rekbaar is, maar het zorgt wel voor wat meer draagcomfort.

Er bestaan ook volledig gebreide corduroy stoffen. Deze stoffen zijn weer een stuk rekbaarder. Je zou hier ook een broek van kunnen maken, maar zelf vind ik dat deze stoffen hiervoor iets te rekbaar zijn. Je zou bijvoorbeeld wel voor de flared broek kunnen kiezen, die je op dit moment veel ziet. Maar deze stoffen hebben wel minder “body” dan de echte geweven corduroy versies.

De dikte van de stof is ook nog iets om in gedachten te houden. Bepaalde ribstoffen zullen ook gebruikt worden als meubelstof. En deze stoffen zullen wellicht wat te stug zijn om een broek van te maken. Maar er bestaan ook zeker dunnere stoffen die hier wel erg geschikt voor zijn. zelf vind ik het fijn (met name als ik stoffen online bestel), om ook altijd even naar het gewicht van de stof te kijken. Dit is het aantal gram per vierkante meter. Ik heb nu gekozen voor een stof met een gewicht van 325 gram, en dit bevalt mij eigenlijk wel heel goed. De stof is mooi stevig, maar niet té. Kortom ideaal voor de herfst en de winter.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Het patroon

Eigenlijk kun je natuurlijk allerlei verschillende soorten broeken maken van corduroy op de naaimachine. Persoonlijk vind ik het wel mooi als de ribbels ook goed tot zijn recht komen. Ik zou daarom zelf kiezen voor een vrij simpel, recht patroon, waarbij de ribbels in de lengte lopen.

Maak je gebruik van een wat dikkere stof? Dan draagt een tailleband met elastiek misschien wat minder fijn. Je kunt dan beter voor een patroon kiezen wat meer aansluit.

Een stof met meer stretch is daarentegen weer meer geschikt voor bijvoorbeeld een mooie flared broek, zoals je hierboven al kon lezen. Houd wel in gedachten dat je in stretchstoffen veel meer ziet, ieder hobbeltje kan zichtbaar zijn. daarom vind ik het zelf altijd ook wel fijn om een stof te kiezen die wat steviger is en misschien wat meer qua eigenschappen en dikte op spijkerstof lijkt. Maar dit is wellicht een kwestie van smaak.

Katoenen stoffen zouden wat kunnen krimpen wanneer je deze voor de eerste keer wast. Je zou er daarom voor de zekerheid voor kunnen kiezen om je stof eerst te wassen voordat je hiermee aan de slag gaat. Zo kun je eenvoudig voorkomen dat jouw zelfgemaakte corduroy broek anders straks per ongeluk te klein is geworden.

Let bij het uitknippen van de patroondelen goed op de vleug van de stof. Wanneer je met je hand over de stof strijkt, dan zal je misschien wel zien dat hier een kleurverschil ik kan zitten wanneer je dit in een andere richting doet. Het is belangrijk om alle patroondelen in dezelfde richting op de stof te leggen, om dit kleurverschil te voorkomen. Het is een beetje aan jou welke richting je hierbij het mooiste vind. Wanneer je van boven naar beneden over de stof strijkt, kan de kleur wat anders zijn, dan wanneer je dit van beneden naar boven doet.

Het in elkaar zetten van de broek

Wanneer je de juiste stof hebt gevonden en alle patroondelen uit de stof hebt geknipt is het natuurlijk tijd om de broek in elkaar te gaan zetten. Gelukkig is corduroy geen moeilijk stof om te verwerken op je naaimachine. Je kunt hier een normale universele naaimachinenaald voor gebruiken. Eventueel kun je de dikte van de naald nog wel even afstemmen op je stof.

Heb je gekozen voor een gebreide stof? Dan kun je wellicht beter kiezen voor een tricot naaimachinenaald. Om te voorkomen dat de naden wat sneller kunnen knappen, kun je je naaimachine instellen op een stretchsteek. Wanneer er maar een klein percentage stretch in je stof zit, dan is dit niet persé nodig.

Bij het strijken van de stof kun je beter een theedoek o.i.d. tussen de stof en je strijkijzer leggen. Het is vooral belangrijk om erop te letten dat je de ribbels niet volledig plat strijkt. Wanneer je een stof met brede ribbels gebruikt, dan kun je er ook voor kiezen om een stukje van deze stof op het patroondeel dat je wilt gaan strijken te leggen. Dit doe je met de goede kant van de stof naar beneden, zodat de ribbels van beide stoffen als het ware in elkaar liggen. Je kunt de stof nu strijken, zodat dat je deze per ongeluk helemaal plat maakt.

Wanneer je voor een stof met mooie brede ribbels hebt gekozen, dan is het misschien ook wel mooi om jouw zelfgemaakte broek af te maken met een mooie zoom. Ik zou er in dit geval zelf voor kiezen om deze wat breder te maken, zodat deze wat stoerder zal ogen. Maar dit is natuurlijk volledig aan jou 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!