Selecteer een pagina

Zo kies je de juiste voeringstof voor jouw zelfgemaakte kleding

Bruine retro jas met voering

Een zelfgemaakt kledingstuk kan er super professioneel uit zien wanneer je bij dit item een mooie voering toevoegt. Op deze manier is het netjes afgewerkt en draagt het in veel gevallen ook fijner. Het zal er ook voor zorgen dat het kledingstuk veel langer mee zal gaan. Een kledingstuk voeren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar wellicht vraag je je nog wel af welke voeringstof je het beste voor jouw zelfgemaakte item kunt gebruiken. In deze blog vertel ik je graag meer over de verschillende soorten stoffen.


Het voordeel van voeringstoffen is dat je ze vrij goedkoop kunt kopen. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten en zitten er veel verschillen in kwaliteit. Ik zou je willen aanraden om niet te veel te besparen op de voeringstof. Je hebt met hart en ziel je eigen item gemaakt en het zou zonde zijn als de voeringstof dadelijk niet fijn draagt, waardoor het zelfgemaakte item achter in je kast verdwijnt. Kies bij voorkeur voor een mooie fijne stof die fijn aanvoelt, zodat je het kledingstuk met veel plezier heel vaak zult gaan dragen.


Verschillende soorten voeringstof

Wanneer je een item hebt gemaakt van soepele, niet al te zware stof dan wil je natuurlijk voorkomen dat dit door zal schijnen. Een voering is hiervoor de oplossing en zal er ook voor zorgen dat de kleding fijn draagt. Voor deze kledingstukken kan je het beste kiezen voor een soepele, lichte viscose voering. Satinet en taft zijn hier ook zeer geschikt voor. Er zijn ook veel voeringstoffen gemaakt van polyester. Het nadeel van deze stof is wel dat deze vaak wat plakkerig aanvoelen en ook vrij lastig zijn om te verwerken omdat de stof zo glad is. Een voering van zijde is super mooi en draagt fijn maar is ook een stukje duurder.

Voor kleding gemaakt van zwaardere stoffen, zoals bijvoorbeeld jassen en colberts is het slim om een wat zwaardere voeringstof te kiezen, bij voorkeur een stof met een satijnbinding of serge. Deze voeringstof is dicht geweven en is hierdoor zeer slijtvast. Zeker voor jassen die vaak worden gedragen is een slijtvaste voering aan te raden.

Wil je een jas een stuk warmer maken dan kan je ook kiezen voor een gewatteerde voering. Deze voeringstof heeft twee lagen: een laag van fiberfill en een voeringstof aan de buitenkant. Vaak zie je dat deze stof is doorgestikt, om te voorkomen dat het fiberfill zal gaan verschuiven. Je kan er eventueel zelf ook voor kiezen om fiberfill aan je kledingstuk toe te voegen. De patroondelen van fiberfill rijg je tegen de verkeerde kant van de voeringstof en kan je zo verder verwerken als 1 stof. Zo maak je zelf een super toffe winterjas.

Wanneer je een item hebt gemaakt van stretch stof kies dan voor een tricotvoering, op deze manier zorg je ervoor dat het kledingstuk rekbaar blijft.


Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Maak van je voering een eyecatcher

Kies de juiste kleur voeringstof, die past bij het kledingstuk. Je kunt er voor kiezen om de kleur te kiezen die veel in de stof voorkomt en hierbij kiezen voor een neutrale kleur. Je kunt er echter ook voor kiezen om van je voering een echte eyecatcher te maken en kiezen voor een opvallende kleur of een leuk printje. Je kledingstuk krijgt zo een hele andere uitstraling.

Het voordeel van voeringstof is dat deze stof geen vleug heeft, de patroondelen kan je daardoor makkelijker tegen elkaar in op de stof leggen. Let uiteraard wel goed op de draadrichting, deze staat met een pijl op het patroon aangegeven.


Wil je meer lezen over stoffen met een vleug? Klik dan hier

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!