Selecteer een pagina

Zelf een linnen broek maken op de naaimachine, een paar handige tips

Zelf een linnen broek maken op de naaimachine, een paar handige tips

Zeker nu het langzaam aan alweer wat beter weer begint te worden begin je misschien ook alvast weer na te denken over die toffe items voor in de lente en de zomer. Linnen is zo’n stof die onwijs goed bij deze twee seizoenen past. Vaak hoeft een outfit met een kledingstuk van linnen ook niet heel ingewikkeld te zijn. Deze stof past bijvoorbeeld super goed bij een wat meer minimalistische kledingstijl. In deze blog vind je een paar handige tips voor wanneer je zelf een linnen broek wilt gaan maken op de naaimachine.

Eerst even wassen

Linnen heeft net als katoen de neiging om wat te krimpen wanneer je de stof voor de eerste keer wast. Zelf vind ik het lastig om me hier toe te zetten… maar het kan dan wel slim zijn om je stof eerst even te wassen voordat je de verschillende patroondelen uit de stof gaat knippen. Wanneer jouw kledingstuk anders straks af is en je deze voor de eerste hebt gewassen, zou het anders zomaar zo kunnen zijn dat het een stukje kleiner of korter is geworden. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Het is een stof die wat sneller kan kreuken. Wanneer je de stof hebt gewassen en hebt laten drogen. Kun je deze dus het beste nog even strijken. Wanneer je de stof weer in de breedte dubbelvouwt (net zoals je deze hebt gekocht) heb je meteen een stofvouw in jouw stof. op deze manier wordt het uitknippen van de patroondelen een stuk makkelijker.

Linnen is eigenlijk een vrij makkelijke stof om zelf een broek van te maken op de naaimachine. Ook wanneer je net start met het maken van je eigen kleding is deze stof een echte aanrader. Je kunt voor het stikken van de naden een gewone universele naaimachinenaald gebruiken. De dikte van de naald kun je eventueel nog aanpassen op de dikte van de stof. Heb je een gewone normale linnen stof dan zou je ongeveer voor dikte 70 kunnen kiezen.

Een heel klein beetje stretch

Afhankelijk van het naaipatroon dat je gaat gebruiken kan het fijn zal als de stof een heel klein beetje stretch heeft. Linnen is een natuurlijke stof die van zichzelf niet rekbaar is. Toch kwam ik een tijdje terug toevallig een linnen stof tegen waar net 3% elastan aan toe was gevoegd. Die 3% lijkt misschien niet veel, maar het kan er net wel voor zorgen dat jouw linnen broek net wat fijner draagt, zonder dat de stof meteen heel rekbaar wordt.

Wanneer je een wijdere broek (met elastiek) maakt, dan heb je die stretch misschien niet nodig. Maar wil je een linnen broek gaan maken die aan de bovenkant wat meer aansluit, dan kan het wel fijn zijn om voor die optie te kiezen.

Doorstikken van de naden

Linnen heb je (net als alle andere stoffen) in verschillende prijsklassen en verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld hele fijne stoffen, stoffen die weer wat grover zijn en stoffen waar bijvoorbeeld een percentage viscose aan toe wordt gevoegd.

Wanneer je een wat grovere linnen stof gebruikt, dan zou het zo kunnen zijn dat na een tijdje de naden wat kunnen gaan kerven. Het kan dan handig zijn om sommige naden even door te stikken, voor wat extra stevigheid. Daarnaast kan dit natuurlijk ook nog eens een tof detail zijn voor jouw zelfgemaakte kleding.

Minimalistische kledingstukken

Zoals je hierboven al kon lezen, past linnen natuurlijk onwijs goed bij een wat meer minimalistische, scandinavische kledingstijl. Denk hierbij ook mooie effen rechte broeken, wat wijdere jurken en “simpele” blouses. In veel gevallen zal de stof eigenlijk al het werk doen.

Zelf vind ik met name de wat “simpelere” patronen goed tot z’n recht komen van deze stof. het is bijvoorbeeld ook super leuk om meteen een leuk set te maken. Maak bijvoorbeeld een mooie broek met bijpassende blouse of kimono. Wanneer je hier een simpele effen top onder draagt heb je binnen een handomdraai een toffe outfit. Deze outfit kun je bijvoorbeeld afmaken met sandalen en wat minimalistische sieraden, zoals een mooi subtiel kettinkje.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!