Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Zelf een shirt maken op de naaimachine, een paar handige tips

Zelf een shirt maken op de naaimachine, een paar handige tips

Eén van de items die we het meest dragen én die ook nog super makkelijk zijn om zelf te maken op de naaimachine, zijn toffe shirts. Hier kun je eigenlijk allerlei verschillende kanten mee op. Zo kun je heel eenvoudig een toffe basic (oversized) versie maken. Maar een wat strakker model met een leuke print is ook een goede optie. Je kunt eventueel ook een effen versie maken en hier zelf wat op drukken of borduren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. 😉 Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zelf een shirt gaat maken op de naaimachine? Je leest het hier .

De stof

Zelf vind ik belangrijk dat de shirts vooral lekker moeten zitten en fijn zijn om te dragen. Voor de meeste shirts wordt vaak gekozen voor een rekbare stof. Natuurlijk is dit een vrij breed begrip en heb je binnen deze categorie natuurlijk ook weer allerlei verschillende versies.

Zo heb je bijvoorbeeld stoffen met stretch die rekbaar zijn gemaakt doordat deze zijn gebreid in plaats van geweven. Maar er bestaan ook stoffen die juist rekbaar zijn geworden doordat er bijvoorbeeld elastan aan toe wordt gevoegd.

Zelf vind ik het persoonlijk fijner als de stof net wat dikker en steviger aanvoelt en niet zo heel “flubberig” is. Maar dit kan per persoon natuurlijk ook weer verschillen. 😉

Wil je meer lezen over de verschillende stoffen die je hiervoor kunt gebruiken? Bekijk dan zeker ook deze blog. “Welke stof kun je het beste gebruiken voor het maken van een T-shirt?”

Eenvoudig naaipatroon basic shirts

Naaipatroon basic T-shirts

Ben jij ook nog op zoek naar het ideale naaipatroon om zelf T-shirts te maken op de naaimachine? Met dit naaipatroon kun je zelf eenvoudig verschillende shirts maken, van langere tot cropped versies en van lange mouw tot korte mouwen.

Nu voor maar €12,50

De stretchsteek op je naaimachine

Als je voor een stof met stretch hebt gekozen, dan kan het ook fijn zijn om gebruik te maken van de stretchsteek op je naaimachine. De meeste nieuwere naaimachines zullen deze functie hebben. Heb je een wat oudere naaimachine waar deze steek niet op zit? Dan kun je ook gebruik maken van een flauwe zigzagsteek (de steek die ook vaak wordt gebruikt voor het afwerken van de naadtoeslag).

De stretchsteek is te herkennen aan de vorm van een soort bliksemschicht. Eigenlijk maakt de naaimachine 2 steken vooruit en dan weer eentje achteruit. Op deze manier krijg je een stiksel dat ook een beetje rekbaar blijft. Stel dat je dit niet zou doen en je shirt aan zou trekken, dan zou het kunnen gebeuren dat er te veel spanning op de gestikte naad komt (omdat deze niet mee rekt) en dat het garen hierdoor kan breken. Waardoor je de naad weer opnieuw moet gaan stikken op je naaimachine. Je kunt voor deze steek gewoon de normale naadtoeslag aanhouden, zoals je anders ook zou doen.

Hoe zit het met de zoom?

De naden zijn door het gebruik van de stretchsteek een beetje rekbaar, maar hoe zit het eigenlijk met de zoom? Je kunt natuurlijk een gewone zoom maken, maar bij een shirt kan het vaak mooier zijn om een zoom te maken met een tweelingnaald op je naaimachine.

Wanneer je deze naald gebruikt krijg je aan de achterkant van de stof een soort zigzagsteek en aan de voorkant van de stof krijg je 2 stiksel evenwijdig aan elkaar.

Er bestaan verschillende soorten tweelingnaalden. Bij sommige naalden staan de naalden bijvoorbeeld wat dichter bij elkaar en wordt het stiksel wat smaller. Maar er zijn ook naalden die net weer iets breder zijn, zodat je ook een wat breder stiksel krijgt.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Het afwerken van de hals

Eigenlijk is het super makkelijk om zelf een shirt te maken op de naaimachine. Zo bevat het patroon vaak geen inwikkelde naden of patroondelen en is dit dus ook niet zo veel werk om dit elkaar te zetten. Het enige punt wat soms nog wel voor wat verwarring kan zorgen is het afwerken van de hals.

Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld een halsboord maken. Dit kan van dezelfde stof als het shirt, maar je kunt hier eventueel ook een stof in een (contrasterende) kleur voor gebruiken. Wanneer je het trucje van het halsboord eenmaal door hebt, is dit eigenlijk wel vrij goed te doen. Maar het kan nog makkelijker…

Zo heb je ook elastisch biasband. Dit band is te vergelijken met het standaard biasband, maar is (je raad het al… 😉) rekbaar. Dit band is dan ook ideaal voor het afwerken voor randen zoals de hals (en eventueel de onderrand van de mouwen).

Je kunt voor dezelfde kleur band kiezen als je stof, maar het kan ook super leuk zijn om juist voor een andere kleur te kiezen. Zo geef je jouw shirt vaak al meteen wat extra retro vibes.

Je kunt voor de lengte van het band bijvoorbeeld uitgaan van de wijdte van hals – 10%. Al is dit soms ook een beetje een kwestie van uitproberen en kijken wat het beste bij jouw stof, band, en naaipatroon past. Je wilt voorkomen dat het band te wijd is en hierdoor een beetje uit gaat staan, maar je wilt dit ook weer niet te strak maken, zodat de hals te veel zal gaan trekken en gekke plooien zal maken.

Het band kun je hierna dan eenvoudig langs de rand stikken en vastzetten. Zo blijft de hals rekbaar, is deze netjes afgewerkt én is dit ook nog eens een leuk extra detail voor jouw zelfgemaakte shirt! 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!