Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Zelf een tas maken op de naaimachine, wat heb je hier eigenlijk allemaal voor nodig?

Zelf een tas maken op de naaimachine, wat heb je hier eigenlijk allemaal voor nodig?

Wanneer je op zoek bent naar een makkelijk project, wat je ook eenvoudig even tussendoor kunt maken, is een tas natuurlijk een prima optie. Omdat deze patronen vaak niet heel ingewikkeld zijn, is dit ook een tof project voor als je net start achter de naaimachine. In deze blog vertel ik je wat je precies nodig hebt als je zelf een tas wilt gaan maken op de naaimachine en waar je precies op moet letten.

Wat heb je nodig als je een tas wilt gaan maken?

De stof

Dit is natuurlijk eigenlijk de meest logische stap. Kies bij voorkeur voor een, mooie stevige stof, zodat de tas ook lang mee zal gaan, zeker wanneer je van plan bent om de tas echt veel te gaan gebruiken. Op deze manier zal jou tas ook meteen een stuk duurzamer zijn. 😉

Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor spijkerstof, linnen, canvas, keperkatoen, nepleer of corduroy. Het kan fijn zijn om deze stoffen ook in het echt even te kunnen voelen. Zo kun je makkelijker beslissen of de stof echt dik en stevig genoeg is om een tas van te maken. Via internet kan dit soms nog wel een dingetje zijn om goed in te kunnen schatten.

Heb je wel een hele toffe stof online gevonden? Dan kun je hierbij ook altijd even naar het gewicht van de stof kijken. Wanneer het gewicht zo rond de 300 gram/m2 zit, zit je wel goed. Wat dikkere stof is natuurlijk ook altijd fijn. Let wel op dat de stof niet zo stevig en stug is dat het wat lastiger wordt om deze te kunnen stikken op de naaimachine.

Stoffen met stretch kun je voor een tas het beste vermijden. Mocht de stof toevallig een heel klein beetje elastan hebben (zo’n 2%) dan is dit overigens geen probleem.

De print en kleur bepalen natuurlijk grotendeels de uitstraling van je tas en hier kun je dan ook onwijs leuk mee spelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie donkere effen stof, waarmee je heel makkelijk een wat luxere tas kunt maken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hele opvallende kleur of een toffe print, waarmee je van jouw tas weer wat eerder een echte eyecatcher kunt maken.

Tip! Je kunt natuurlijk ook de stof van bijvoorbeeld een oude spijkerbroek hergebruiken en hier een nieuwe tas van maken. op deze manier kun je ook hele toffe patchwork tassen maken.

Online workshop schoudertas maken op de naaimachine (1)

Maak je eigen reversible schoudertas

Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.

Nu voor maar €25

Bijpassend garen

Om de tas in elkaar te kunnen stikken heb je ook garen nodig. Het mooiste effect krijg je natuurlijk als de kleur garen goed past bij de stof die je wilt gaan gebruiken. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd het garen van het merk Gütermann. Dit garen is goed sterk en pluist wat minder dan het wat goedkopere garen. De kans dat de gestikte naad kan knappen wordt hierdoor een stuk kleiner.

Een patroon

Wanneer je een recht-toe-recht-aan-tas wilt gaan maken, dan heb je hier geen patroon voor nodig. Eigenlijk zijn dit gewoon 2 rechthoeken die je aan 3 zijdes op elkaar vast zal stikken. Aan de zijde die aan de bovenkant nog open is, bevestig je dan de hengsels.

Wil je een andere tas maken? Dan kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door gebruik te maken van een kant-en-klaar patroon. Op deze manier hoef je niet zelf aan de slag te gaan met patroonpapier en verschillende patroondelen, maar kun je meteen de verschillende onderdelen uit de stof gaan knippen. Op deze manier kun je een hoop tijd besparen. 😊

Bedenk van te voren waar je de tas met name voor wilt gaan gebruiken. Het klinkt natuurlijk vrij logisch, maar een laptoptas heeft andere afmetingen dan een weekendtas.

Wist je dat je ook heel eenvoudig een bodem in je tas kunt maken? Hoe je dit precies doet laat ik je zien in deze workshop.

Een naaimachine (+ naaimachinenaald)

Voor het in elkaar stikken van de tas heb je natuurlijk een naaimachine nodig. Dit hoeft absoluut geen hele uitgebreide machine te zijn. Wanneer jouw naaimachine een gewone rechte steek kan stikken, een achteruitstikknop heeft, en eventueel een zigzagsteek, kom je echt al een heel eind.

Je kunt de naaimachine naald het beste afstemmen op de stof die je wilt gaan gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld speciale denim naalden die het naaien van een spijkerstof een stuk makkelijker maken. Maar er bestaan bijvoorbeeld ook speciale naalden voor leer. Als je een wat dikkere stof wilt gaan gebruiken, kun je het beste ook kiezen voor een wat dikkere naaimachinenaald. Op deze manier voorkom je dat de naald wat sneller kan gaan breken.

Eventueel koord of een rits

Wanneer je ook een sluiting voor je tas wilt gaan maken, kun je kiezen voor een rits, of eventueel een koord wat je aan kunt trekken. Je zou daarnaast ook voor drukkers of knopen kunnen kiezen.

Tip! Je kunt ook heel eenvoudig een sleutelhangerring in je stof plaatsen. Op deze manier raak je nooit meer je sleutels kwijt. Je kunt de ring aan een stukje stof rijgen en deze strook tussen de zijnaad meenaaien.

Workshop Je eigen tas maken op de naaimachine
Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Waar moet je op letten wanneer je zelf een tas gaat maken?

Zoals je hierboven al kon lezen zal de stof grotendeels het eindresultaat bepalen. Zo zal een goede wat dikkere stof er bijvoorbeeld al snel wat luxer en beter uitzien dan een wat dunnere, flubberigere stof.

Je kunt er ook voor kiezen om de binnenkant van je tas te voeren. Op deze manier kun je meteen je tas wat extra details geven. Zo is het bijvoorbeeld ook heel leuk om hiervoor een stof met een printje te gebruiken. Door de binnenkant te voeren zorg je er ook voor dat de binnenkant netjes is afgewerkt en hoef je de naadtoeslag niet meer af te werken.

Wanneer je een schouder tas wilt gaan maken is het wel fijn als de hengsels de juiste lengte hebben, zodat de tas ook fijn draagt. Om de hengsels ook wat steviger te maken kun je deze van dubbele stof maken. Zelf heb ik er ook nog voor gekozen om de hengsels nog een keer dubbel door te stikken, zodat deze niet zomaar los kunnen schieten.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!