Selecteer een pagina

Zelf een toffe tas haken met granny squares, hoe doe je dat?

Zelf een toffe tas haken met granny squares, hoe doe je dat?

Wist je dat je met granny squares heel makkelijk een toffe tas kunt haken en dat je hier helemaal niet zo veel ervaring voor nodig hebt? Je kunt hierbij natuurlijk kiezen voor toffe kleurencombinaties en jouw zelfgemaakte tas eventueel afmaken met een mooie voering. In deze blog vertel ik je hier graag meer over.

Welk garen kun je het beste gebruiken voor het haken van een tas met granny squares?

Het grote voordeel van granny squares vind ik het feit dat het geen hele grote projecten zijn. Je kunt bijvoorbeeld op een avond prima wat vierkantjes haken die je naderhand samen kunt voegen tot een tof item.

Daarnaast zijn granny squares ook ideaal om bijvoorbeeld restjes garen mee op te maken, omdat je hier helemaal niet zo veel voor nodig hebt. Het is wel handig als al het garen dat je wilt gaan gebruiken qua dikte ongeveer gelijk is. Zo zorg je ervoor dat de gehaakte vierkantjes straks ook mooi strak zijn en dat ze ook allemaal even groot zullen worden.

Eigenlijk kun je iedere soort garen gebruiken die je maar wilt. Hoe grover het garen hoe groter de vierkantjes zullen worden. Des te fijner het garen is, des te kleiner en subtieler de granny squares uiteindelijk zullen zijn.

Zelf vind ik het fijn om met een net wat dikker katoenen garen te haken, zoals Drops Paris of Yarn and Colors Epic. Voor dit garen kun je bijvoorbeeld haaknaald 5 gebruiken. Merk je dat de vierkantjes toch iets te strak of te los worden? Dan kun je altijd nog even een kleinere of een grotere haaknaald uitproberen en kijken wat jij zelf hierbij het fijnste vind. Zo haakt de een bijvoorbeeld wat strakker en de ander net weer wat losser. Dit kan per persoon soms nog wat verschillen.

Heb je een ander garen gekozen? Dan staat op het etiket vaak vermeld welke haaknaald er wordt aangeraden om te gebruiken.

Het patroon van de granny squares

Er zijn super veel verschillende manieren waarop je een granny square kunt haken. Er zijn bijvoorbeeld versies met bloemen, boho patronen, patronen die wat meer opengewerkt zijn enz.

Al kan het basispatroon ook al onwijs tof zijn. In deze blog laat ik je zien hoe je deze eenvoudig zelf kunt haken. Je kunt dit patroon in een effen kleur haken, maar het is ook onwijs leuk om na iedere toer van kleur te wisselen. Zo krijg je dat echte hippie / boho effect, zeker wanneer je kiest voor mooie aardetinten! 😊

Je kunt de granny squares zo groot maken als jij zelf wilt. Zeker bij het basispatroon kun je heel makkelijk toeren toevoegen of juist achterwege laten. Op deze manier kun je hier nog heel leuk mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld een tas maken van één grote granny square, of juist een toffe tas die bestaat uit veel meer verschillende granny squares.

Zoals je hierboven al kon lezen kan het wel slim zijn om alle vierkantjes even groot te maken. Wanneer hier namelijk net een beetje verschil ik zou zitten, wordt het wat lastiger om deze op een nette, strakke manier aan elkaar vast te maken. Daarentegen kan het wel onwijs tof zijn om bijvoorbeeld 1 groot vierkant te haken en hieronder nog wat kleinere vierkantjes te plaatsen. Durf vooral al met je gehaakte vierkantjes te schuiven en zo uit te proberen hoe dit er uit ziet.

Drops haaknaalden set

Drops Haaknaaldenset

Deze haaknaalden gebruik ik zelf ook en ik vind ze heel fijn haken 🙂 In deze set vind je 9 haaknaalden (maat 2 mm t/m 6 mm). Zo heb je voor ieder garen altijd een haaknaald bij de hand.

€31,65 bij Bol.com

De granny squares blocken

Na het haken van de verschillende vierkanten zal je misschien wel zien dat deze nog niet helemaal mooi recht zijn. Toch is hier een handig trucje voor. Je kunt de vierkantjes namelijk blocken. Dit is een makkelijke techniek waarbij je de gehaakte delen nat maakt en hierna op een ondergrond vastspeld in de goede vorm. Wanneer de granny squares dan vervolgens opdrogen zijn ze ook echt mooi vierkant en hoekig, waardoor het ook een stuk makkelijker wordt om deze netjes aan elkaar vast te naaien.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier.

De verschillende vierkantjes aan elkaar vast maken

Nadat dit je dit hebt gedaan kun je alle vierkantjes afwerken en aan elkaar vast gaan maken. Dit kan soms nog wel een behoorlijke klus zijn, maar is ook fijn om combineren met bijvoorbeeld het luisteren naar een podcast. 😉

Je kunt dit eigenlijk op 2 manieren doen: je kunt de vierkantjes aan elkaar vastnaaien waarbij je gebruik maakt van een wat grotere naald. Maar je kunt er ook voor kiezen om de vierkantjes juist aan elkaar vast te haken. In sommige gevallen gaat dit net wat makkelijker.

De hengsels van de tas haken

Jouw zelfgemaakte tas is natuurlijk niet compleet zonder hengsels, zodat je de tas ook kunt dragen. Je kunt bijvoorbeeld hele toffe hengsels al kant-en-klaar kopen. Deze hoef je dan alleen nog maar hierop te bevestigen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de hengsels voor jouw granny squares tas zelf te haken. Je kunt deze natuurlijk zo lang maken als jij zelf wilt.

Je zou de hengsels met vasten kunnen haken, maar het kan ook heel tof zijn om hier de granny steek voor te gebruiken. Deze steek lijkt namelijk heel erg op gehaakte granny squares, maar is alleen niet vierkant.

Een voering maken voor jouw tas

Sommige granny squares zijn natuurlijk wat meer opengewerkt. In principe is dit geen probleem, maar voor een tas kan dit soms wat minder handig zijn. 😉 Met een mooie voering kun je jouw zelfgemaakte tas helemaal compleet maken.

Je kunt hier een stof voor kiezen dit net wat steviger is en het liefste ook geen stretch heeft. De gehaakte onderdelen kun je op deze stof leggen en rondom (met 1,5 cm naadtoeslag) uitknippen. De onderdelen van stof kun je hierna (met de goede kanten) op elkaar leggen en dit vaststikken op je naaimachine.

Wanneer je dit hebt gedaan kun je de bovenrand van je voering 1,5 cm naar binnen strijken en de voering in je tas schuiven. De bovenrand kun je rondom met kleine steekjes met de hand op elkaar vast zetten.

Tip! Om de hengsels net wat meer stevigheid te geven kun je deze ook voeren. Je kunt de naadtoeslag van de voering 1,5 cm naar binnen strijken en deze op het gehaakte deel vastspelden. Met de hand kun je dit dan rondom met kleine steekjes vastzetten. Zo zien de hengsels er tof uit, en krijgen ze ook net wat meer “body”.

Hierna is jouw zelfgemaakte granny square tas helemaal af en is deze klaar om te gebruiken! 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!