Selecteer een pagina

Zelf een trui maken op de naaimachine, welke stof kun je hiervoor het beste gebruiken?

Zelf een trui maken op de naaimachine, welke stof kun je hiervoor het beste gebruiken?

Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf een sweater te maken op de naaimachine? Maar misschien vraag je je nog wel af welke stof je het beste kunt gebruiken wanneer je van plan bent om zelf een trui te gaan maken. In deze blog heb ik een aantal stoffen voor je op een rijtje gezet die je hiervoor zou kunnen gebruiken.

Jogging / sweatstof

Deze stof is by far mijn favoriete stof om zelf truien mee te maken op de naaimachine. Het grootste voordeel vind ik dat deze stof gewoon onwijs fijn draagt. En wanneer je je jouw zelfgemaakte trui combineert met een goede spijkerbroek, ziet dat er ook nog eens super tof uit.

Sweatstof vind je in super veel verschillende kleuren, al zijn de donkere aardetinten persoonlijk mijn favoriet. Daarnaast vind je ook stoffen met streepmotief, en andere leuke printjes.

Tip! Wanneer je kiest voor een stof met streepmotief, dan geef je jouw trui meteen net dat beetje extra, zonder dat het je meer werkt kost. Zo zijn de printjes met donkerblauw en witte strepen bijvoorbeeld ook eigenlijk altijd goed.

Wanneer je een échte lekkere warme zachte trui wilt, dan is alpenfleece ook een prima optie. Eigenlijk is dit gewoon joggingstof, maar heeft deze stof aan de binnenkant nog een extra zacht laagje, waardoor deze stof nog lekkerder aanvoelt.

Sweatstof is helemaal niet moeilijk om mee te werken, en hierdoor ook zeer geschikt voor beginners. Jouw eerste zelfgemaakte kledingstuk, zou dus zomaar een toffe trui van jogging kunnen zijn 😉.

French Terry

Deze stof is vergelijkbaar met joggingstof maar dan net wat dunner. Deze stof is dan bijvoorbeeld meer geschikt om een trui te maken voor de zomer. Zelf vind ik het fijn als truien ook wat dikker en wat steviger aanvoelen, daar is deze stof wel iets minder geschikt voor. Maar een toffe trui voor bijvoorbeeld ’s avonds in de zomer, is dan wel weer een echte uitkomst gemaakt van deze stof.

Hoewel deze stof erg veel op jogging lijkt, verschilt de achterkant van de stof wel. Bij joggingstof zal de binnenkant van de stof wat zachter aanvoelen. De achterkant van de stof wordt vaak licht opgeruwd. Bij French Terry zie je juist aan de binnenkant de verschillende lusjes van de stof.

Bamboe of katoenen fleece

Herken je de welbekende fleecetruien van vroeger nog? Ze zijn weer helemaal terug, zeker wanneer je kiest voor zo’n model met een rits aan de voorkant. Het leuke van deze truien is dat je ook heel leuk met verschillende kleurvakken zou kunnen spelen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is eigenlijk het naaipatroon in verschillende vlakken te knippen (Tip! Neem het naaipatroon wel nog even een extra keer over, zodat je ook de originele versie nog hebt 😉). Wanneer je deze onderdelen weer aan elkaar vast zal naaien, van de verschillende kleuren stof, krijg je een heel tof patchwork effect. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld alleen de mouwen uit een andere kleur stof te knippen.

Het grote voordeel van bamboe en katoenen fleece is dat deze stoffen een stuk duurzamer zijn dan de traditionele fleece.

Gebreide stoffen

In feite is jogging ook een gebreide stof (maar dan veel fijner), maar je hebt natuurlijk ook grof gebreide stoffen. De stoffen waarbij het lijkt of je zelf aan de slag bent gegaan met een paar breinaalden en wol. Wanneer het breien van een trui niets voor jou is, dan is deze optie misschien wel het overwegen waard.

Je kunt tegenwoordig namelijk ook stoffen kopen die machinaal zijn gebreid. Wanneer je een patroon van een trui hierop legt en de patroondelen uitknipt heb je binnen no time jouw eigen trui gemaakt, waarbij het lijkt om je ‘m zelf hebt gebreid.

Deze stof is wel wat moeilijker om te verwerken, omdat de steken van het breien wat sneller los kunnen gaan bij het knippen van de stof. Het kan daarom handig zijn om een wat bredere naadtoeslag aan te knippen. Mocht de stof dan een klein beetje loslaten, heb je iets meer speling.

Kies bij voorkeur wel voor een patroon zonder al te veel deel- en figuurnaden, deze zijn namelijk wel wat lastiger om te maken in deze stof.

Borg / Teddy stof

Je hebt ook hele toffe teddy-achtige stoffen die je prima kunt gebruiken voor het maken van je eigen trui op de naaimachine. Ook deze stoffen worden vaak gebreid, maar hebben vaak net weer een andere textuur. De stoffen lijken soms een beetje op imitatiebont. Let bij deze stoffen wel goed op de vleug wanneer je de patroondelen uit de stof gaat knippen.

Wanneer je de trui bijvoorbeeld een beetje oversized maakt en combineert met een skinny jeans, heb je een hele fijne warme outfit, die er ook nog eens tof uitziet.

Tip! Je hebt ook teddy en faux fur achtige stoffen met een vrij ruwe, harde binnenkant. Deze stoffen zijn wat minder fijn om te dragen en om een trui van te maken. De gebreide versies voelen vaak wel lekker zacht aan de binnenkant aan.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!