Selecteer een pagina

Zelf een winterjas maken, welke stof kun je hiervoor het beste gebruiken?

Zelf een winterjas maken, welke stof kun je hiervoor het beste gebruiken?

Ben je van plan om zelf een winterjas te gaan maken op de naaimachine, maar vraag je je misschien nog af welke stof je hier het beste voor kunt gebruiken en hoe je het beste hierbij te werk kunt gaan? Lees dan vooral even verder, in deze blog vertel ik je hier heel graag meer over.

Hoe wel het nog hoog op mijn lijstje staat heb ik zelf om eerlijk te zijn nog niet mijn eigen winterjas gemaakt op de naaimachine. Eigenlijk komt dit puur omdat ik zelf twee winterjassen heb die ik nog graag draag en die eigenlijk nog helemaal goed zijn. Maar misschien ben jij nog wel op zoek naar die ideale jas voor in de winter en wil je deze ook graag zelf gaan maken.

Het grote voordeel van het zelf maken van een winterjas is dat je deze natuurlijk volledig op je eigen wensen af kunt stemmen. Heb je in de winkel bijvoorbeeld nog niet helemaal kunnen vinden wat je zocht. Of heb je een speciaal beeld van hoe jouw winterjas eruit moet komen te zien? Dan kun je deze natuurlijk heel goed zelf gaan maken op de naaimachine. Je kunt volledig zelf de stof (en de kleur) kiezen die goed bij jou en jouw kledingkast past.

Zelf een winterjas maken, waar begin je?

Het is denk het handigste om eerst te bepalen wat voor winterjas je precies wilt gaan maken. Misschien heb je weet je al precies wat voor jas je wilt gaan maken. Maar het kan ook zo zijn dat je misschien nog een beetje zoekende bent. In het laatste geval kan het dan fijn zijn om op zoek te gaan naar plaatjes van jassen die jij tof vindt. Pinterest kan dan vaak de ideale uitkomst zijn. Wanneer je wat plaatjes hebt opgeslagen begin je misschien wel een rode lijn te ontdekken en weet je ineens wat voor winterjas je zelf wilt gaan maken op de naaimachine. Het kan natuurlijke ook zo zijn dat je in de winkel een tof model bent tegengekomen die je als inspiratie wilt gaan gebruiken.

Wanneer je weet wat je wilt gaan maken kun je op zoek gaan naar een passend naaipatroon. Het naaipatroon dat je kunt gebruiken is echt puur afhankelijk van wat voor soort jas jij wilt gaan maken. Zo zal de één misschien kiezen voor een mooie lange (retro) wollen jas, terwijl de ander misschien meer fan is van de streetstyle en misschien eerder voor een puffer jacket zou kiezen.

Welke stof kun je het beste gebruiken wanneer je zelf een winterjas gaat maken?

De stof die voor jouw jas kunt gebruiken is echt puur afhankelijk van jouw wensen en het naaipatroon wat je hebt gekozen. We hebben hieronder een aantal stoffen die je zou kunnen gebruiken voor je op een rijtje gezet.

Nepleer of suède

Met deze stoffen kunnen je eigenlijk nog allerlei verschillende kanten op. Zo kan het bijvoorbeeld een hele stoere winterjas worden, zoals bijvoorbeeld een biker jacket. Maar je zou bijvoorbeeld ook de kant van de lange hippie (Afghaanse) jas op kunnen gaan. Maak deze jas bijvoorbeeld helemaal af met details van faux fur, voor dat echte seventies gevoel.

Faux fur

Een tijdje terug waren de opvallende faux fur jassen weer helemaal in en dit kan natuurlijk ook super tof zijn. Je kunt kiezen voor een “natuurlijke” kleur of bijvoorbeeld juist een mooie pasteltint. Er zijn verschillende soorten faux fur te koop en hierbij kun je natuurlijk volledig kijken wat jij leuk vindt en welke stof het beste bij jouw ideale winterjas past.

Het werken met faux fur kan wel zorgen voor een aardig rotzooi. Wanneer je de patroondelen uit de stof gaat knippen zal je al snel zien dat je hele kamer waarschijnlijk onder de pluizen zal zitten, maar goed daar hebben we een stofzuiger voor. 😉

In deze blog vind je nog wat extra tips voor het werken met faux fur.

Wol

Een wollen winterjas kan super tof zijn, zeker wanneer je deze bijvoorbeeld afmaakt met mooie luxe knopen. Het vinden van de juiste wollen stof kan soms nog wel een uitdaging zijn. Zo vind ik het bijvoorbeeld persoonlijk wel belangrijk dat deze stof op een diervriendelijke manier is gemaakt en dat deze ook van een fijne kwaliteit is die lang mooi zal blijven. Vaak zie je ook dat er bijvoorbeeld een percentage polyester aan de wol wordt toegevoegd zodat de stof makkelijker te verwerken is en langer mooi zal blijven.

Tip! Je kunt deze stof natuurlijk nieuw kopen, maar je kunt ook een toffe vintage wollen deken hiervoor gebruiken. Misschien heb je al wat afbeeldingen of video’s op internet voorbij zien komen van mensen die zelf een jas maken van een tweedehands deken. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat dit een stuk duurzamer is. Maar je krijgt hierdoor ook nog eens een super toffe unieke jas die je niet ergens anders tegen zult komen. Én het scheelt je vaak ook nog ééns in de prijs. 😉

Denim

Mijn favoriete winterjas die ik zelf op dit moment vaak draag is een denim jas gevoerd met teddystof. En ook spijkerstof kan een hele toffe stof zijn om zelf een jas van te maken. Het nadeel is natuurlijk wel dat deze stof niet waterdicht zal zijn, maar goed dat is een wollen jas eigenlijk ook niet. Je kunt natuurlijk kiezen voor een korter model jas, maar een lange versie (gemaakt van verschillende spijkerstoffen) kan natuurlijk ook super vet zijn.

Tip! Geef jouw winterjas die echte jeans-details door bepaalde naden door te stikken met okergeel garen.

Waterdichte en gewatteerde stoffen

De pufferjackets zijn op dit moment helemaal in, en ook deze jas zou je dus prima zelf kunnen maken. Wanneer je kiest voor een waterdichte stof zorg je er ook nog eens voor dat jouw jas je droog zult houden wanneer het regent. Je kunt eventueel zelf de stof doorstikken, maar er bestaan ook hele leuke stoffen die al doorgestikt zijn. Dit zal je een hoop werk schelen.

Is dit niet zo jouw ding? Maak dan jouw eigen parka. Kies hierbij bijvoorbeeld voor een mooie donkere aardetint. Maak jouw jas eventueel af met een capuchon en handige zakken.

Een winterjas voeren

Een winterjas heeft natuurlijk als belangrijkste functie dat deze vooral lekker warm moet zijn. Een extra warme voering, is dan vaak ook geen overbodige luxe. Mocht je echt al een dikkere stof hebben gekozen voor de buitenkant van de jas, dan is dit wellicht niet nodig, maar anders kan dit toch wel fijn zijn.

Je kunt ervoor kiezen om een extra laagje tussenvoering tussen de buitenste stof en de voering te naaien voor wat extra warmte. Maar er bestaan ook gewatteerde voeringstoffen. Op de achterkant van deze stoffen is deze tussenvoering eigenlijk al vastgenaaid en doorgestikt. Maar je kunt dit dus ook prima zelf aan jouw jas toevoegen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!