Zelfgemaakte kleding, vind ik persoonlijk veel waardevoller dan een item uit de winkel. Maar is het ook echt goedkoper om je eigen kleding te maken? Je leest het in deze blog. 😉
Vroeger was het heel normaal om je eigen kleding te maken. En ik geloof ook dat het toen met name vanuit economisch oogpunt vaak zelf werd gemaakt. Tegenwoordig is dit eigenlijk niet meer het geval. En kan je in sommige gevallen juist wat duurder uit zijn. Al wil ik hier wel een kanttekening bij maken. Want ik ben wel van mening dat zelfgemaakte kleding veel specialer is. Er zit echt een verhaal aan. En ik geloof ook oprecht dat je voor deze kleding beter zal “zorgen”. Wanneer jouw zelfgemaakte jas kapot is, dan zal je deze eerdere repareren, toch? Je weet hoeveel werk er in zit en je zal de jas dan ook niet zomaar weggooien. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat jouw zelfgemaakte kleding helemaal speciaal voor jou is gemaakt. Het is afgestemd op jouw lichaam en eerlijk gezegd, is dit toch onbetaalbaar? Wanneer je op maat gemaakte kleding in de winkel zou kopen, ben je ook een stuk duurder uit.
In principe hoeft het maken van je eigen kleding helemaal niet duur te zijn. Met name wanneer je de stoffen voor een leuke prijs kunt scoren, dan ben je al een heel eind op weg. Natuurlijk moet je hier eigenlijk natuurlijk ook de uren bij optellen dat je bezig bent. Maar wanneer je dit als hobby doet, dan kun je dit natuurlijk ook met een korreltje zou nemen.
Maar goed hoe kun je het maken van je eigen kleding zo goedkoop mogelijk maken?
Hieronder vind je een aantal tips:
Tweedehands materialen
In de vorige blog kon je al lezen welke materialen je al allemaal tweedehands kunt vinden in de kringloopwinkel. En geloof mij, dit zijn er meer dan je denkt 😉. Van tweedehands stoffen tot knopen, bandjes, linten, radeerwieltjes en zelfs naaimachines. Je vind in de kringloop echt van alles en nog wat en dat vaak ook nog voor een super leuke prijs. Regelmatig heb ik zelf in de kringloopwinkel al mooie stoffen kunnen scoren, van een mooie kwaliteit. Naast de kringloopwinkel is Marktplaats natuurlijk ook een echte aanrader. Er is een speciale categorie met stoffen en je zult verbaast zijn wat hier allemaal wordt aangeboden. Van vintage tot effen en corduroy stoffen, het komt hier allemaal voorbij.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Houd je ogen goed open
Zeker wanneer je jouw materialen om je eigen kleding te maken zoveel mogelijk tweedehands wilt gaan scoren, dan is het slim om je ogen altijd open te houden. Waar je in tegenstelling tot een stoffenwinkel gewoon naar binnen kunt lopen en 9 van de 10 keer zo kunt vinden wat je zoekt, is dit bij een tweedehands zoektocht helaas niet het geval. Je moet een beetje mazzel hebben. Mocht je daarom een keer een goede deal tegenkomen, sla dan zeker je slag. Voeg deze items toe aan je verzameling, zodat je meteen aan de slag kunt wanneer je weer gaat starten met een nieuw project.
Bedenk van te voren wat je wilt maken
Er is bijna niets zo verleidelijk en slecht voor je portemonnee als zonder plan naar een stoffenwinkel of stoffenmarkt gaan. Je kunt dit een beetje vergelijken met rond etenstijd naar de supermarkt gaan. Ook dit werkt niet echt. Ik vind het echt fantastisch om in de stoffenwinkel langs alle stoffen te struinen en op zoek te gaan naar die mooie pareltjes. Vaak ontstaan er dan ook al super veel ideeën wat ik bijvoorbeeld van die stof zou kunnen maken. En dit is natuurlijk super als je even geen inspiratie hebt en op zoek bent naar wat nieuwe ideeën. Maar wanneer je precies weet wat je wilt, dan is het de kunst om deze verleiding te weerstaan. En dat is lastig kan ik je vertellen. 😉
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Reken uit hoeveel stof je precies nodig hebt
Vaak is het lastig om in de stoffenwinkel te bedenk hoeveel stof je precies nodig hebt. En gokken we dus maar wat. Mocht dit nu echt duurdere stof zijn, dan is het natuurlijk zonde als je straks nog over hebt. Je kunt daarom van te voren ook alvast thuis uitrekenen hoeveel stof je precies nodig hebt. Let hierbij ook goed op de breedte van de stof. De meeste stoffen zullen 1,40 meter breed zijn, maar er zijn ook stoffen die breder of smaller zijn.
Mocht je toch te veel stof hebben gekocht en wat restjes overhebben. Lees dan vooral ook deze blog, hier vertel ik je namelijk wat je met deze restjes zou kunnen maken.
Ook voor fournituren zoals knopen of drukkers is het slim om van te voren even te kijken hoeveel je er precies nodig hebt. Op deze manier voorkom je eenvoudig dat je te veel zal kopen.
Bekijk je oude kleding
Regelmatig verdwijnt er oude kleding in de kledingcontainer. Maar wist je dat je ook hier nog toffe dingen van kunt maken? Van een oude spijkerbroek maak je bijvoorbeeld eenvoudig een denim rokje. Of die katoenen blouse, die kun je nog prima gebruiken voor een toffe patchwork. Of gebruik mooie opvallende knopen van een blouse voor een volgend project. Wanneer je hier meer op gaat letten, dan zul je zien dat je heel veel materialen nog kunt hergebruiken.