Selecteer een pagina

Wat is de zelfkant van de stof?

Wat is de zelfkant van de stof?

Misschien heb je de term ‘de zelfkant van de stof’ al eens voorbij horen komen. In deze blog vertel ik je wat de zelfkant nu precies is én hoe je deze eenvoudig kunt herkennen.

De meeste stoffen worden dubbelgevouwen op een rol verkocht. De goede kant van de stof is dan zichtbaar aan de buitenkant. En de verkeerde kant van de stof zit aan de binnenkant. Aan één kant van de stof vind je nu een vouw, dit wordt ook wel de stofvouw genoemd. De andere kant, zijn de 2 zelfkanten van de stof, deze liggen nu op elkaar.

Wat is de zelfkant van de stof?

De zelfkant is simpelweg de zijkant. De stof heeft dus 2 zelfkanten. Vaak zijn dit de rafelige kanten of de kanten waar het merk op gedrukt staat. Soms staan hier ook nog bepaalde kleurencodes op. Vaak zie je ook een soort geperforeerde puntjes in de zelfkant. Bij sommige stoffen zal de zelfkant ook wat stugger aanvoelen dan de stof zelf.

De zelfkant van de stof loopt evenwijdig met de lengtedraden in de stof. Er wordt namelijk ook wel gezegd dat de zelfkant recht van draad loopt. De meeste patronen knip je recht van draad uit de stof. Op deze manier weet je namelijk zeker dat het kledingstuk straks mooi zal vallen niet zal gaan lubberen na een aantal keer dragen.

De zelfkant wordt eigenlijk niet gebruikt. Wanneer je jouw patroondelen uit de stof gaat knippen dan wil je niet dat je hierbij ook een stukje zelfkant mee knipt. De zelfkant is er eigenlijk puur om de stof te beschermen en te voorkomen dat deze los zal rafelen.