Hoe gebruik je de zigzagsteek op de naaimachine?

Close up naaimachine

Wanneer je geen lockmachine hebt is de zigzagsteek een handige manier om de naden van je zelfgemaakte kleding af te werken op de naaimachine. Op deze manier voorkom je dat de stof zal gaan rafelen. Mocht je je afvragen hoe je de zigzagsteek gebruikt, lees dan vooral even verder 😉.

Het instellen van de zigzagsteek kan per naaimachine een beetje verschillen. Zelf heb ik de Janome DC3060. Bij mij hebben alle steken een nummer (zoals nr. 10 voor de zigzagsteek) en deze kan ik vervolgens eenvoudig invullen met behulp van de toetsen hierboven. Werkt het instellen van de verschillende steken op jouw machine op een andere manier? Pak dan vooral de handleiding erbij, hierin staat stap voor stap beschreven waar je de zigzagsteek kunt vinden en hoe je deze in kunt stellen.

Janome DC3060 steken instellen
Verschillende steken naaimachine Janome DC3060

Wanneer je de zigzagsteek gaat stikken kun je gewoon gebruik maken van het normale standaard naaimachinevoetje. Het voetje heeft een soort venster waar je de stof doorheen kan zien. Het is handig om de rand van de stof gelijk te leggen met dit venster, zo stik redelijk dicht langs de rand. Wanneer je de zigzagsteek gebruikt voor het afwerken van de rand van de stof, dan is het de kunst om de steken net op het randje te krijgen, dit geeft het mooiste effect.

Stof onder naaimachinevoetje naaimachine
Rand van de stof afgewerkt met de zigzagsteek

Veel mensen vinden het fijn om eerst het kledingstuk in elkaar te zetten, dan de naden open te strijken en vervolgens af te werken. Persoonlijk vind ik het fijner om eerst alle naden af te werken en dan pas het kledingstuk in elkaar te zetten. Op deze manier kun je er namelijk nog goed bij.

Online workshop schoudertas maken op de naaimachine (1)

Maak je eigen reversible schoudertas

Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.

Nu voor maar €25

Variëren met de steekbreedte en de steenlengte

De breedte en de lengte van de zigzagsteek kun je eenvoudig aanpassen. De steekbreedte is op mijn naaimachine aan te passen met het linker knopje en de steeklengte met het rechter knopje.

Steekbreedte aanpassen Janome DC3060
Steeklengte aanpassen Janome DC3060

Hieronder zie je het verschil qua steken wanneer je hiermee gaat variëren.

Verschillende steken naaimachine zigzag

nr. 1: Grotere steeklengte, de steek wordt dan meteen een stuk grover
nr. 2: Kleinere steeklengte, de steken komen nu veel dichter bij elkaar te staan
nr. 3: Grotere steekbreedte, de steken worden hierdoor wat “puntiger”
nr. 4: Kleinere steekbreedte, de steken worden hierdoor wat “flauwer”

Probeer vooral de zigzagsteek uit op een proeflapje. Per stof kun je de instellingen iets veranderen, wanneer je bijvoorbeeld een dikkere grovere stof gaat gebruiken, kun je ook kiezen voor een wat grovere, grotere zigzagsteek. Wil je juist een dunnere stof afwerken kies dan voor een smallere en kleinere steek.

Voor de bovenste “normale” zigzagsteek heb ik de steekbreedte ongeveer op 4,5 / 5 gezet, en de steeklengte op 2.

Naast het afwerken van de randen van de stof, kun je de zigzagsteek ook gebruiken voor andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het vaststikken van een applicatie of het stikken van stretchstoffen met een flauwe zigzagsteek.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding
Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!