Selecteer een pagina

Speciale Haaksteken: De zigzagsteek

Gehaakte Zigzagsteek in grijs, wit, geel en blauw

De zigzagsteek, ook wel de chevron steek genoemd, is ideaal om een leuke sjaal of tof bedekentje mee te haken. Wanneer je eenmaal hebt uitgerekend hoe lang jouw zigzagsteek moet worden is deze steek super eenvoudig om te haken en kan je dit eigenlijk gedachteloos doen. Deze steek is extra tof wanneer je kiest om de verschillende toeren in verschillende kleuren te haken.


Begin met het haken van een lossenketting. Kies voor een veelvoud van 19. Bij voorkeur kies je ervoor om dit te vermenigvuldigen met een even getal, zoals 2, 4, 6, of 8 etc. op deze manier zorg je er voor dat jouw zigzagpatroon mooi symmetrisch wordt.

Voor dit voorbeeld heb ik gekozen voor 2 x 19 is 38 lossen

Tel hier vervolgens nog 5 lossen bij op, dit zijn 2 steken aan beide zijkanten, en 1 keerlosse.

In totaal heb ik dus 43 lossen gehaakt.

Gehaakte lossenketting met een grijze bol acryl wol

Haak in de eerste 2 lossen een vaste en sla vervolgens 1 losse over. Haak vervolgens in de volgende 8 lossen weer een vaste. Je ziet dat de zigzagvorm al heel langzaam begint te ontstaan.

Haaknaald met grijs acyl garen

Haak in de volgende losse 3 vasten, dit is de punt van het zigzagpatroon.
In de volgende 8 lossen haak je weer een vaste.

Zigzag steek haken, Grijs garen met blauwe haaknaald
Eerste toer zigzagsteek haken, grijs acylgaren

*De volgende 2 lossen sla je over, daarna haak je weer 8 vasten, en weer 3 vasten in 1 steek voor de punt van de zigzag, en wederom 8 vasten*

In mijn geval ben ik dan bij het einde van de toer van mijn proeflapje aangekomen, maar dit is uiteraard afhankelijk van hoe lang jouw lossenketting is. Anders herhaal je wat tussen * * staat tot het einde van de toer.

De laatste 3 steken haak je als volgt:

Sla 1 losse over en haak in de laatste 2 lossen een vaste.

Misschien krult jouw haakwerk nu nog een beetje op, maar je zult zien dat dit steeds mooier wordt naarmate je meer toeren hebt gehaakt.

Eerste toer zigzagsteek haken met grijs garen
Grijs garen met haaknaald flatlay, zigzagsteek

Haak een keerlosse en keer je haakwerk, haak de volgende toeren op precies dezelfde manier als hierboven beschreven. Begin en eindig iedere toer door 2 vasten te haken en 1 steek over te slaan.

1 toer ziet er dan zo uit:

2 v, 1 steek overslaan – *8 v, 3v in 1 steek, 8 v, 2 steken overslaan, … etc* – 1 steek overslaan, 2 v

Gehaakte toeren in zigzagsteek met grijs acryl garen

Dit herhaal je tot de gewenste lengte, zo simpel is het. 😉

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!