Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Zijn stretch stoffen echt zo moeilijk om mee te naaien?

Zijn stretch stoffen echt zo moeilijk om mee te naaien?

Het naaien van stretch stoffen, meestal gaan bij veel mensen nu alle alarmbellen rinkelen, maar is dit terecht? Zijn deze stoffen echt zo moeilijk om mee te naaien? Moet je als beginner deze stoffen vooral vermijden? Of is het toch een beetje overdreven, en valt het eigenlijk allemaal wel mee? In deze blog gaan we op zoek naar het antwoord. 😉

Natuurlijk zijn er super veel verschillende soorten stretch stoffen. Over het algemeen zullen dit stoffen zijn die gebreid zijn. Wanneer je de stof van dichtbij bekijkt dan herken je de gebreide structuur (maar dan natuurlijk wel veel fijner) zoals je ook vaak ziet bij een gebreide sjaal of een gebreide trui. Doordat de stof gebreid is in plaats van geweven (zoals bijvoorbeeld bij spijkerstof het geval is) ontstaat er veel stretch in de stof.

Soms kunnen geweven stoffen ook een bepaalde mate van stretch hebben. Door een bepaalde toevoeging krijgen deze stoffen toch de rekbaarheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lycra (bekend van de outfits van Donna & de Dynamos uit Mamma Mia). Maar bijvoorbeeld ook een spijkerstof waar een bepaald percentage elastan aan toe wordt gevoegd, zodat jouw spijkerbroek straks net wat fijner draagt.

Hoe meer stretch er in de stof zit hoe lastiger de stof te naaien is (althans dat is mijn ervaring 😊). Zo probeerde ik een aantal jaar terug een lange bohemian / hippie jas te maken van een velours de panne met echt een te gekke, bijna psychedelische print. De stof was echt te gek, het naaien hiervan iets minder …. Hoe ik ook met de instellingen van mijn naaimachine aan het spelen was, de naden bleven trekken, bobbelen enz. Gek werd ik ervan! Helemaal omdat dit ook een opdracht was voor een opleiding en er een flinke tijdsdruk achter zat 😉.

Maar daarentegen heb ik ook andere stretchstoffen gebruikt die weer veel minder problemen gaven en die prima te naaien waren. Kortom het hangt denk ik wel echt een beetje af van de stof die je gebruikt. Het grote voordeel van stretchstoffen is dat het natuurlijk onwijs lekker draagt. Maar het is misschien wel slim om even in gedachten te houden dat het naaien van deze stoffen iets meer werk kan zijn dan bijvoorbeeld het naaien van katoen.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Bij het naaien van stretch stoffen is het bijvoorbeeld wel slim om op onderstaande punten te letten:

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je voor deze stoffen een aparte naaimachinenaald nodig hebt. Deze naalden hebben een meer afgeronde punt, zodat je hiermee niet de stof kan beschadigen.

Naast de naald is het ook belangrijk om rekening te houden met de steek die je gebruikt op de naaimachine. Wanneer je namelijk een gewone recht steek zou gebruiken voor het stikken van de naden, dan is dit stiksel niet rekbaar, zoals de rest van de stof. Tijdens het dragen zou de draad dan ook vrij snel kunnen knappen. Tegenwoordig hebben de meeste naaimachines een speciale stretchsteek. Wanneer je gebruik maakt van deze steek dan zal de gestikte naad rekbaar blijven en hierdoor niet snel kapot gaan. Ook bij de zoom is dit een belangrijk punt. Daarom worden de meeste items van stretchstof vaak afgewerkt met een zoom gemaakt met een tweelingnaald.

Daarnaast is het ook echt wel handig om tijdens het stikken van de naden niet aan de stof te trekken. Wanneer je dit namelijk doet, dan wordt jouw kledingstuk steeds groter …. Laat de stof echt uit zichzelf langzaamaan onder je naaimachinevoetje door gaan en begeleid deze voorzichtig.

En dan nog de opkrullende naden… dit vind ik persoonlijk wel echt één van de grootste nadelen van deze stoffen. Wanneer je de stof een beetje hebt uitgerekt dan zal je al snel merken dat de randen van de stof heel makkelijk opkrullen. En dit is natuurlijk mega irritant tijdens het uitknippen van je patroondelen en het stikken van de naden op je naaimachine.

Kortom, zijn stretchstoffen lastiger om mee te naaien? Ja absoluut. Je geduld en uithoudingsvermogen kan hiermee zeker flink op de proef worden gesteld. Maar is dit een reden om dan maar niet aan de slag te gaan met al die toffe stretchstoffen? Nee dat ook zeker niet! Ik zou je alleen wel echt willen aanraden om hier echt goed de tijd voor te nemen. Zorg dat je de juiste naaimachinenaalden in huis hebt, stel je naaimachine in op de juiste steek. En ga dan heel relaxt stap voor stap aan de slag. In deze blog: “10 tips voor het naaien van stretch stoffen” vind je nog een aantal handige tips & tricks

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!