Zo gebruik je plakbare vlieseline

Vlieseline wordt vaak gebruikt bij het maken van kleding. In een vorige blog kon je al lezen dat er veel verschillende soorten versteviging zijn. Zo bestaat er plakbare, en niet-plakbare versteviging. In deze blog laat ik je zien hoe je plakbare versteviging aanbrengt op je patroondelen.


Versteviging heeft 1 kant die wel plakt en 1 kant die niet plakt, de plakbare kant herken je aan de korrelige structuur, dit is de lijm.


Knip de patroondelen uit de stof.

Zo gebruik je strijkbare vlieseline

Vervolgens kan je de patroondelen die je wilt gaan verstevigen ook uit de vlieseline knippen. Je kan er voor kiezen om de patroondelen zonder naadtoeslag uit de vlieseline te knippen. Maar ik zou je willen aanraden om de patroondelen met naadtoeslag uit de versteviging te knippen. Het patroondeel uit de stof is dan dus even groot als het patroondeel uit de vlieseline. Op deze manier voorkom je namelijk dat de vlieseline makkelijk los zal laten, omdat je deze mee stikt.

Zo gebruik je strijkbare vlieseline

Leg de stof met de verkeerde kant naar boven op de strijkplank en leg hier de vlieseline met de lijmkant naar beneden bovenop.  Leg hier voor de zekerheid een theedoek of een stukje patroontekenpapier bovenop, om te voorkomen dat de vlieseline aan het strijkijzer zal blijven plakken.

Zo gebruik je strijkbare vlieseline

Vervolgens stel je het strijkijzer in op de juiste temperatuur. Check dit altijd even op de verpakking van de vlieseline. Dit kan je ook altijd even uitproberen op een restje stof.

Maak geen strijkbewegingen maar oefen lichte druk uit op het strijkijzer. Na ongeveer 8 seconden verplaats je het strijkijzer een klein stukje. Zorg ervoor dat de hele vlieseline op deze manier wordt vastgeplakt. Laat de patroondelen even afkoelen zodat de lijm goed kan hechten.

Zo gebruik je strijkbare vlieseline

Bij sommige soorten vlieseline staat bij de instructies aangeven dat je deze moet bevestigen met behulp van een natte doek.

Gebruik dan in plaats van een theedoek of stukje patroontekenpapier een persdoek. Deze besproei je vervolgens met een fijne nevel. Zet je strijkijzer op de stoomstand. Vervolgens kan je net als bovenstaande methode de vlieseline stukje voor stukje vastplakken door het strijkijzer steeds een stukje te verplaatsen.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Ik heb een cadeautje voor je!

Meld je nu helemaal gratis aan voor deze online workshop waarin ik je laat zien hoe je deze shorts zelf kunt maken. Je krijgt gratis toegang tot het patroon en de uitleg!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop