Selecteer een pagina

Zo haak je een boord

Een boord haken voor een trui

Een zelfgemaakte trui is niet af zonder een mooi boord bij de mouwen bij aan de onderkant. Zo’n boord haken is helemaal niet moeilijk. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe dit doet.


In tegenstelling tot de meeste truien die je horizontaal haakt, haak je een boord verticaal. Je kan er zelf voor kiezen of je het boord haakt met halve vaste, vasten, of halve stokjes. Hoe groter de steek, des te breder de ribbel in je boord wordt. Ik heb zelf gekozen om mijn boord met halve vasten te haken, zodat het boord mooi strak wordt. Kies voor het haken van het boord voor een kleinere haaknaald. De trui zelf haak ik met haaknaald 4,5 voor het boord heb ik gekozen voor haaknaald nr. 4

Je begint met een lossenketting, dit is de gewenste lengte van je boord. Ik heb gekozen voor 23 lossen. Wanneer je het juiste aantal lossen hebt gehaakt, haak je vervolgens een keerlosse.

Hoe haak je een boord

Keer de lossenketting en haak vervolgens halve vasten in de achterste lussen. Controleer hierna nog even voor de zekerheid of jouw boord de juiste lengte is.

Hoe haak je een boord
Hoe haak je een boord
Hoe haak je een boord

Hierna haak je wederom een keerlosse en keer je je haakwerk weer om, je haakt dan weer halve vasten in de achterste lussen.

Dit herhaal je tot het boord breed genoeg is. Let op, ik zou je wel willen aanraden om iedere toer het aantal steken te tellen, zodat je boord mooi recht wordt en dat je niet per ongeluk gaat meerderen of minderen. Zeker aan het einde en begin van de toer is het namelijk soms wel goed op letten dat je je haaknaald in de juiste steken steekt.

Hoe haak je een boord
Hoe haak je een boord

Wanneer je boord de juiste afmetingen heeft. Kan je de korte zijden van het boord kan je ten slotte met halve vasten aan elkaar vast haken. Let op dat je dit niet te strak doet.

Hoe haak je een boord voor een trui
Hoe haak je een boord voor een trui
Hoe haak je een boord voor een trui

Persoonlijk vond ik het fijn om voor de mouwen eerst het boord te haken en hier naderhand de steken op te haken voor de rest van de mouw. Het geeft een mooi effect als je wat steken meerdert, zodat er een mooi pof-effect ontstaat.

Tip! Heb je het voorpand en achterpand en mouwen al gehaakt en haak je het boord als laatste, dan kan je deze ook meteen hieraan vasthaken. Bij het patroon van de beenwarmers laat ik je zien hoe je dit kan doen. Klik hier om naar deze blog te gaan.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop