Selecteer een pagina

Zo haak je een losse

Leren haken: zo haak je een losse

Een losse wordt vaak gebruikt als begin voor een haakproject. Eigenlijk is het niet meer en niets minder dan een lusje. Maar goed je moet natuurlijk wel weten hoe je dit kunt doen. In deze blog laat ik je dit stap voor stap zien.

Allereerst beginnen we met het maken van een lusje. Leg de draad om je vinger zoals te zien op onderstaande foto.

Opzetlus maken, leren haken

En trek de draad door het lusje.

Leren haken: een opzetlus maken
Leren haken: een opzetlus maken

In deze lus steek je je haaknaald. De lus trek je aan door aan het korte uiteinde van je draad te trekken.

Leren haken: hoe begin je? Een opzetlus haken

De losse haak je nu als volgt: Sla de draad om je haaknaald.

Online haakles: zo haak je een losse

En trek deze draad door het lusje wat al op je haaknaald stond.

Een losse haken, hoe doe je dat?

That’s it. Wanneer je meerdere lossen wilt haken kun je dit meerdere keren herhalen.

Waar worden lossen bij het haken voor gebruikt?

Lossen worden meestal gebruikt aan het begin van een nieuw haakproject. Wanneer je bijvoorbeeld een rechte stuk wilt gaan haken voor bijvoorbeeld een tui, dan haak je eerst een rij met lossen. Dit wordt ook wel een lossenketting genoemd. In de volgende toer ga je dan in deze lossen de steken haken. Het is dus eigenlijk echt het begin, net zoals je bij breien ook de steken opzet.

Ook bij het begin van rondhaken kun je gebruik van lossen. Je haakt dan 2 lossen. En in de eerste gehaakte losse haak je vervolgens 6 v. op deze manier kun je in de vorm van een spiraal blijven haken en haak je automatisch in het rond.

Daarnaast komen lossen ook voor wanneer je heen en weer haakt. Dit zijn de zogenaamde keerlossen. Wanneer je bijvoorbeeld met stokjes haakt. Dan haak je 3 keerlossen aan het begin van iedere nieuwe toer. Je hebt je haakwerk dan net gekeerd, en met de keerlosse zorg je ervoor dat je weer op de juiste manier aan de nieuwe toer kunt beginnen.

Ten slotte zijn er ook verschillende decoratieve haaksteken waarbij je soms een lossen moet haken. Denk bijvoorbeeld aan de grannysteek en de welbekende granny squares.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!